Lună de lună au fost atinse noi recorduri pe plan local ale prețurilor locuințelor din Cluj Napoca, iar unele dintre proprietățile scoase în piață au ajuns deja să aibă costuri atât de ridicate în comparație cu valoarea pe care ar avea-o în orice alt oraș din țară încât s-au transformat în subiecte de știri, apreciază cei de la Imobiliare.ro
Cluj-Napoca a ajuns din greșeală orașul-comoară al țării
“Am ajuns la prețul acesta din greșeală. Clujul era ca oraș sub Timișoara. A venit domnul primar Boc, a făcut minuni în primul mandat, poate și în al doilea. La început și noi clujenii eram mult mai mândri că depășisem Timișoara, începeau să se întâmple multe lucruri frumoase la noi și pe fondul acesta al entuziasmului din acele perioade ne-am considerat orașul-comoară, atât de comoară încât să fie intangibil. Și pentru că este o comoară intangibilă am început să nu mai dăm autorizații de construire. După ce n-am dat autorizații, au început să crească prețurile și ne-am mirat de ce cresc prețurile”, a spus omul de afaceri Dorin Bob, fondatorul companiei de dezvoltare imobiliară Studium Green, în cadrul unui eveniment organizat de imobiliare.ro.
Tocmai pentru că cererea trebuie să se întâlnească în mod firesc cu oferta au apărut noi poli de dezvoltare rezidențială în jurul orașului, precum Florești sau Baciu.
Dorin Bob a vorbit despre situația în care se află tinerii care fie au nevoie de bani inclusiv de la bunici pentru a se descurca în oraș, fie ajung să abandoneze Clujul după câțiva ani pentru că nu-și mai permit să locuiască aici.
“Un tânăr cu un salariu entry level în Cluj câștigă în jur de 800 de euro. Chiriile sunt 500, hai să zicem 400, deci acel tânăr care a terminat facultatea după 4 ani de zile ajunge să-și dea 50% din venituri pe chirie. Dar este tânăr, vrea să se întâlnească în oraș cu cineva și mai are încă o componentă de 20%-30% pentru viața lui socială. Mai are încă 5%-10% întreținere și el abia trăiește de pe o zi pe alta, dar trăiește în Cluj și e fericit. Nu se ajunge cu banii și îi sună pe părinți. Părinții, bunicii, toți încep să-i dea bani. Până când? Ajunge omul acela la 35 de ani să nu se poată descurca în Cluj-Napoca fără banii bunicilor”, a explicat omul de afaceri.
“Pot să-i înțeleg și pe investitorii care cumpără apartamentele de la mine cu 3.000 euro/mp. Și ei au anumite așteptări la nivelul chiriilor. Este vorba de randament. Sunt într-o spirală foarte periculoasă pentru că pe principiul acesta, tinerii au venit, au intrat cu speranță, stau, se chinuie 5-10 ani și apoi pleacă. Și pleacă multă lume din Cluj”, a mai adăugat el.
Dorin Bob a propus și o soluție care să-i încurajeze pe tineri să se stabilească în orașul de pe Someș și să-i susțină la începutul carierei – un program social cu chirii subvenționate dedicat exclusiv acestora.
“10.000 de apartamente. Să aducem 10.000 de tineri, să stea cu 200-300 de euro chirie în primii cinci ani de viață profesională”, a propus dezvoltatorul menționând, totodată, că autoritățile locale ar trebui să aibă o politică prin care, așa cum se întâmplă în HR, să facă headhunting la nivel național și chiar european pentru a convinge oamenii să se mute în Cluj-Napoca.
“Așa l-ai stabilizat pe tânăr. Intră în piața forței de muncă, începe să câștige mult mai mult, după care poate să meargă în piața liberă. Are nivelul veniturilor mai mare, deci valoarea creditului pe care îl poate accesa este mult mai mare și poate să cumpere apartamente normale”, a mai adăugat Dorin Bob în cadrul panelului de dezbateri organizat la evenimentul Imobiliare.ro HUB Cluj-Napoca.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025