Oferte locuri de munca top

Locuinte sociale: Municipiile Botosani, Zalau, Drobeta Turnu Severin, Giurgiu, Buzau, Oradea, Pitesti, Braila, Cluj-Napoca, Brasov, Satu Mare, Targoviste

Municipiul Botoșani

 

 

 

Primăria municipiului Botoșani are în eviden­țe un număr de aproximativ 600 cereri pen­tru repartizarea de locuințe sociale.

Față de acest nivel mare al numărului de cereri, în prezent sunt ocupate 72 de locuințe sociale, iar în curs de construire mai sunt 128 unități.

Prin urmare, este nevoie de minim 400 uni­tăți locative, după cum apreciază reprezen­tanții Primăriei Botoșani.

Necesarul este estimat numai pentru locuin­țele sociale, municipalitatea neavând situații privind cererea în funcție de profesia celor ce au nevoie de o locuință.

Primăria are în implementare două proiecte, pentru un număr de 56 de locuințe. De ase­menea, dispune de o suprafață de teren pentru construirea a aproximativ de 300 locuințe.

Dar, edilii spun că autoritățile locale nu dețin fonduri pentru construirea de locuințe. Chiar și asigurarea utilităților necesare este o pova­ră însemnată pentru UAT-uri, subliniză repre­zentanții Primăriei Botoșani.

***

În județul Botoșani anul trecut au fost înre­gistrate 755 de căsătorii în mediul urban. Totodată, au fost date în folosință 260 de noi locuințe, în mediul urban.

Salariul mediu net la nivel de județ era în mar­tie anul acesta de 4305 lei, mai mic cu aproa­pe un sfert decât media la nivel național.

Municipiul Zalău

La Primăria Municipiului Zalău sunt înregistrate 582 cereri pentru repartizarea de locuințe sociale.

Nicolae Fazakas, viceprimar al municipiului Zalău, estimează că, pentru a acoperi cererea din partea cetățenilor ar fi nevoie de aproximativ 400 de noi locuințe sociale.

În același timp, municipiul are ocupate un număr de 101 locuințe sociale.

Primăria Zalău nu derulează în prezent nici un proiect pentru construirea de locuințe sociale, dar în perioada următoare intenționează construirea a 12 astfel de locuințe.

Edilii nu au estimat un necesar de locuințe pentru tinerii angajați din sănătate/ învățământ/ poliție.

Primăria dispune de terenuri pe care ar putea fi construite locuințe sociale.

Totodată, edilii intenționează să aplice pentru obținerea de fonduri (europene sau guverna­mentale) pentru construirea de locuințe.

”În opinia noastră, asigurarea locuințelor la prețuri accesibile pentru cetățenii care nu își permit locuințe disponibile pe piața liberă ar fi posibilă prin construirea mai multor locuințe prin pro­grame guvernamentale (locuințe ANL și locuințe sociale) și prin accesarea de fonduri europe­ne”, apreciază viceprimarul municipiului Zalău.

***

În orașele din Județul Sălaj anul trecut au fost oficiate 501 de căsătorii.

Totodată, au fost terminate 339 de noi locuințe.

Salariul mediu net în județ a fost de 4570 lei/persoană, mai mic cu aproape 20 % față de cel mediu la nivel național, în luna martie a acestui an.

Municipiul Drobeta Turnu Severin

La nivelul UAT Drobeta Turnu Severin ar fi ne­voie de un număr de aproximativ 300 locuin­țe sociale pentru a acoperi cererea din partea cetățenilor, estimează Radu Lepădat, direc­tor Direcția Patrimoniu.

Un număr de 350 dosare au fost înregistrate de Primărie în perioada 2015-2025 în vederea repartizarii unei locuințe sociale.

Dintre acestea, mai puțin de un sfert au primit re­partiție, respectiv un număr de 77 de solicitanți.

În prezent locuințele sociale aflate în admi­nistrarea UAT Drobeta Turnu Severin sunt ocupate în procent de 98 %, de către benefici­ari cu contract de închiriere.

În municipiu se construiesc trei clădiri de lo­cuințe sociale prin programul “Construire de locuințe pentru tineri care provin din grupuri/comunități vulnerabile”.

Municipalitatea nu are o situație privind ne­voia de locuințe a tinerilor angajați din sănă­tate/ învățământ/ poliție.

Primăria dispune de terenuri pe care ar putea fi construite locuințe sociale.

***

În județul Mehedinți, în mediul urban, au fost înregistrate anul trecut 582 de căsătorii.

Numărul de locuințe noi, terminate anul tre­cut, aflate în mediul urban a fost de 143.

Salariul mediu net în județ a fost de 4363 lei, mai mic cu peste 23 % față de cel mediu la ni­vel național, în luna martie anul acesta.

Municipiul Giurgiu

Municipiul Giurgiu are 233 de locuințe sociale ocupate și, în același timp, pe lista de priori­tăți în vederea repartizării locuințelor sociale figurează un număr de 135 de persoane ce au dosarele complete.

Directia Patrimoniu derulează mai multe pro­iecte ce fac parte din “Programul multianual de construcții locuințe sociale/locuințe de ne­cesitate”, ne-a transmis Cristian Trăistaru, di­rector executiv al Direcției Patrimoniu a mu­nicipiului Giurgiu.

Obiectivele incluse în Programul multianual conțin 55 apartamente în zona Obor, 20 apar­tamente în Zona Sloboziei. În zona Tineretului urmează să fie reabilitat Căminul de nefamiliști C1.

În prezent, Primăria Municipiului Giurgiu are în derulare proiectul de investiție “Locuințe pentru tineri, destinate închirierii, specialiști în sănătate – B-dul. București, cu 22 de unități locative, Parter + 3 Etaje, Municipiul Giurgiu”. Deja au fost înregistrate 16 cereri din partea specialiștilor în sănătate.

***

În județul Giurgiu, anul trecut au fost înregis­trate 474 de căsătorii, în mediul urban.

În același timp au fost terminate 149 de locu­ințe, tot în mediul urban.

Salariul mediu net la nivel de județ a fost de 4452 lei, mai mic cu circa 22 % față de media la nivel național, în martie anul acesta.

Municipiul Buzău

La nivelul municipiului Buzău sunt înregistra­te 62 de cereri de locuințe sociale.

Un număr de 80 de locuințe sociale sunt în prezent ocupate.

Există o hotărâre privind construirea în Municipiul Buzău a 24 de unități de locuințe pentru tineri și grupuri marginalizate.

Edilii estimează că ar fi necesar aproximativ 70 de locuințe sociale pentru a acoperi cere­rea actuală din partea cetățenilor aflați în si­tuații de vulnerabilitate.

Primăria nu a centralizat informații privind necesarul de locuințe pentru angajații din sa­nătate/ învățământ/ poliție.

Conform unei analize realizată în colaborare cu Serviciul Patrimoniu reiese că Primăria Municipiului Buzău dispune de terenuri pe ca­re pot fi construite locuințe sociale.

În ceea ce privește aplicarea pentru fonduri europene destinate construirii de locuințe, reprezentații primăriei spun că nu au infor­mații privind obținerea unor astfel de fonduri.

”Considerăm că una dintre soluții este con­struirea de locuințe care pot fi atribuite în ve­derea închirierii la prețuri accesibile pentru cetățenii care nu își permit locuințele disponi­bile pe piața liberă”, apreciază Constantin Toma, primarul Municipiului Buzău.

***

În județul Buzău, în mediul urban, anul trecut au fost înregistrate 1130 de căsătorii.

Totodată, au fost terminate 127 de locuințe, în mediu urban.

Salariul mediu net pe județ este de 4585 lei, fiind mai mic cu peste 19 % față de cel mediu la nivel național.

Municipiul Oradea

În municipiul Oradea, dintre cele 328 de do­sare admise în perioada 2017-2024 pentru re­partiția de locuințe sociale au fost soluționa­te cu repartiție numai 20 %, respectiv 66 de cereri.

În prezent sunt ocupate 126 de locuințe sociale.

Primăria Oradea nu are în curs de construire sau în plan să construiască locuințe sociale. Nici nu dispune de terenuri pentru construi­rea de locuințe sociale.

Potrivit Direcției de Asistență Socială Oradea ar fi nevoie de 85 de locuințe.

Municipalitatea nu deține date estimative pri­vind necesarul de locuințe pentru tinerii an­gajați din sănătate/ învățământ/ poliție.

Edilii analizează posibilitatea accesării fondu­rilor europene pentru construirea de locuin­țe, în funcție de axele de finanțare disponibi­le și de necesitățile comunității.

Construirea de locuințe accesibile ar fi posibi­lă prin accesarea de fonduri guvernamentale, europene sau din alte surse externe, parte­neriat public-privat pentru construirea de lo­cuințe sociale, consideră reprezentanții Primăriei Municipiului Oradea.

***

În județul Bihor, în mediul urban, anul trecut au fost oficiate 1465 căsătorii. Totodată, au fost terminate 1211 locuințe noi.

Salariul mediu net pe județ era de 4661 lei, mai mic cu 18 % decât media la nivel național, în luna martie anul acesta.

Municipiul Pitești

Fondul locativ social deja ocupat numără 448 de unități în municipiul Pitești, iar la jumăta­tea lunii iunie a.c. erau înregistrate 187 de ce­reri pentru locuințe sociale.

Estimările administrației locale arată că ar fi nevoie de aproximativ 200 de locuințe sociale suplimentare pentru a acoperi cererea actuală. Dar, în prezent nu este în derulare niciun pro­iect de construire și nici nu sunt planificate construcții noi în perioada următoare.

Primăria Pitești nu deține terenuri disponibile pe care să poată fi dezvoltate locuințe accesi­bile și, din acest motiv, nu intenționează să aplice pentru obținerea de fonduri europene sau guvernamentale în acest scop.

Totodată, instituția nu a realizat estimări pri­vind necesarul de locuințe pentru angajații din domeniile sănătate, învățământ sau poliție.

***

În județul Argeș, în mediul urban, anul trecut au fost înregistrate 1382 căsătorii. În același timp, au fost terminate 364 de locuințe noi, de asemenea în mediu urban.

Salariul mediu net pe județ este de 4990 lei, fiind mai mic cu peste 12 % față de cel mediu la nivel național.

Municipiul Brăila

La nivelul municipiului au fost înregistrate 2.090 de cereri pentru locuințe sociale sau ac­cesibile, în ultimii cinci ani, potrivit datelor furnizate de Serviciul de Utilitate Publică pen­tru Administrarea Fondului Locativ și Cimitirelor (SUPAFLC).

În prezent, fondul locativ social activ include 333 de locuințe ocupate.

Pentru a răspunde cererii actuale, ar fi nevoie, potrivit reprezentanților primăriei, de cel pu­țin 150 de locuințe sociale și alte 250 de locu­ințe accesibile pentru cetățeni.

În prezent nu se derulează proiecte de constru­ire locuințe sociale și nici nu sunt planificate in­vestiții în acest sens în perioada următoare.

***

În județul Brăila, în mediul urban, anul trecut au fost oficiate 736 de căsătorii. Totodată, au fost terminate 54 de locuințe noi.

Salariul mediu net pe județ era de 4221 lei, mai mic cu 26 % decât media la nivel național, în luna martie anul acesta.

Municipiul Cluj-Napoca

În lista de priorități pentru anul 2025 se regă­sesc 327 de solicitanți care așteaptă atribui­rea unei locuințe sociale, potrivit datelor fur­nizate de Primăria municipiului Cluj-Napoca.

În prezent, fondul de locuințe sociale gestionat de municipalitate include 601 locuințe ocupate.

Primăria nu dispune de terenuri pe care ar putea fi construite locuințe sociale, însă auto­ritatea locală analizează în mod constant oportunitățile de finanțare europeană, inclu­siv cele dedicate construirii de locuințe acce­sibile pentru cetățeni, politica de coeziune precum și soluții pentru mobilitatea urbană și protecția mediului.

“Avem în vedere accesarea fondurilor disponibi­le și suntem interesați să elaborăm și să depu­nem proiecte eligibile care să răspundă nevoilor comunității, consultăm ghidurile și apelurile de proiecte pentru a identifica soluțiile cele mai potrivite cu interesele comunității și care pot fi gestionate adecvat de autoritatea locală”, ne-au transmis reprezentantii municipalității.

***

În județul Cluj, în mediul urban, anul trecut au fost înregistrate 2669 căsătorii. Numărul lo­cuințelor date în folosință a fost de 1870, în mediu urban.

Salariul mediu net pe județ a fost în martie de 5569 lei, comparabil cu cel mediu la nivel na­țional, diferența fiind de numai -2 %.

Municipiul Satu Mare

În Satu Mare cererea de locuințe sociale sau de necesitate rămâne neacoperită, în condiți­ile în care nu există niciun proiect în derulare și niciun plan concret pentru construirea de astfel de locuințe.

Potrivit datelor furnizate de administrația lo­cală, în prezent sunt înregistrate 72 de cereri pentru locuințe sociale sau de necesitate, în timp ce fondul existent numără 381 de locu­ințe deja ocupate.

Autoritățile estimează că ar fi nevoie de cel puțin 100 de locuințe sociale suplimentare pentru a putea acoperi cererea existentă.

Totodată, edilii declară că intenționează să aplice pentru obținerea de fonduri europene sau guvernamentale în vederea construirii de locuințe accesibile.

***

În județul Satu Mare, în mediul urban, anul trecut au fost înregistrate 706 căsătorii. În același timp, tot în mediul urban, au fost date în folosință 431 de noi locuințe.

Salariul mediu net pe județ era de 4372 lei, fi­ind mai mic cu peste 23 % față de cel mediu la nivel național, în luna martie.

Municipiul Târgoviște

Municipiul Târgoviște a înregistrat, în anii 2024 și 2025, un total de 98 de cereri pentru locuințe sociale, conform datelor transmise de administrația locală. În prezent, fondul lo­cativ social include 358 de locuințe ocupate.

Edilii estimează că, pentru a răspunde cereri­lor existente, ar fi nevoie de cel puțin 100 de locuințe sociale suplimentare.

Deși în acest moment nu sunt în curs de con­struire astfel de locuințe, reprezentanții pri­măriei ne-au transmis că există posibilitatea de a identifica suprafețe de teren care ar pu­tea fi alocate pentru viitoare proiecte imobili­are destinate categoriilor vulnerabile.

Pe lângă locuințele sociale, în municipiul Târgoviște au fost construite, prin Agenția Națională pentru Locuințe, 48 de unități loca­tive dedicate exclusiv specialiștilor din dome­niul sănătății și învățământului.

Viceprimarul Costantin Cozma ne-a transmis că în cazul în care se lansează axe de finanța­re, Primăria municipiului Târgoviște are în ve­dere accesarea fondurilor.

***

În județul Dâmbovița, în mediul urban, anul trecut au fost înregistrate 657 căsătorii. Totodată, au fost terminate 426 de locuințe, în mediul urban.

Salariul mediu net pe județ era de 4532 lei, fi­ind mai mic cu aproximativ 20 % față de cel mediu la nivel național, în luna martie.

Municipiul Brașov

Către cinci dintre persoanele îndreptățite să primească o locuință socială în municipiul Brașov au forst repartizate anul trecut astfel de locuințe. Iar anul acesta, până la jumătatea lunii iunie au fost repartizate două locuințe sociale.

Direcția de Asistență Socială Brașov adminis­trează clădirea cu locuințe sociale de pe stra­da Zizinului nr. 144. Clădirea cuprinde 44 de apartamente dintre care 38 apartamente cu două camere și 6 apartamente cu trei camere.

În prezent, dintre cele 44 le docuințe sociale, sunt ocupate 43, iar o locuință este în curs de repartizare următoarei persoane îndrepățită să beneficieze de o locuință socială și care se află pe Lista de priorități pe anul 2025.

Referitor la numărul de locuințe sociale nece­sar pentru a acoperi cererea din partea cetă­țenilor, raportat la situația din anul 2024, re­zultă un necesar de 32 de locuințe.

În plus, având în vedere că cele 44 de locuin­țe sociale administrate de Direcția de Asistență Socială Brașov sunt deja repartiza­te, ar fi nevoie de încă 31 de locuințe sociale pentru a acoperi totalul necesar la nivelul municipiului Brașov, având în vedere că o lo­cuință socială este în curs de repartizare.

Municipalitatea implementează proiectul “Construire de locuințe nZEB plus pentru ti­neri în Municipiul Brașov”, care vizează con­struirea a 60 de unități locative, în clădiri efi­ciente din punct de vedere energetic, pentru tinerii din comunitățile marginalizate sau din grupurile vulnerabile.

Proiectul este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, contractul fiind semnat în februarie 2023.

Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, începând cu data semnării con­tractului de finanțare, cu posibilitatea pre­lungirii acestui termen până la 30 iunie 2026.

Valoarea totală a proiectului este 25,18 mili­oane lei cu TVA, din care 21,16 milioane lei es­te valoarea eligibilă din PNRR. Finanțarea su­melor neeligibile necesare implementării proiectului va fi asigurată din bugetul local al Municipiului Brașov.

Municipalitatea acordă și un ajutor pentru plata chiriei persoanelor singure/familiilor cu domiciliul sau reşedinţa pe raza municipiului Braşov, mai transmite purtătorul de cuvânt Sorin Toarcea.

***

În județul Brașov, au fost înregistrate anul trecut 1912 căsătorii în mediul urban. Au fost terminate 1992 locuințe, în mediul urban.

Salariu mediu net a fost în martie de 5368 lei, cu numai 6 % mai mic decât media la nivel na­țional. n


Etichete:
Sus