Oferte locuri de munca top

Locuinte pentru adulti singuri, fara copii

Configurația locuințelor ar putea să se schimbe având în vedere modificările apărute în configurarea gospodăriilor.

În 19 state membre ale UE, cel mai comun tip de gospodărie era anul trecut cel al adulților singuri fără copii, se arată într-un raport al Comisiei Europene privind condițiile  europene de locuire.

În celelalte opt state – Grecia, Spania, Croația, Cipru, Malta, Polonia, Portugalia și Slovacia – cele mai comune erau alte tipuri de gospodării.

Cea mai mare cotă de gospodării compuse dintr-un singur adult fără copii a fost de 51,6% în Estonia, unde s-a observat și cea mai mare cotă pentru gospodăriile compuse dintr-un singur adult cu copii (8,6%).

Cea mai mare cotă de gospodării compuse dintr-un cuplu fără copii a fost de 28,6%, înregistrată în Finlanda și Suedia.

Cea mai mare cotă pentru gospodăriile compuse dintr-un cuplu cu copii a fost de 19,9% în Cipru. Alte tipuri de gospodării erau cele mai comune în Slovacia (43,1%).

În țările Uniunii Europene erau anul trecut 198 de milioane de gospodării, cu o medie de 2,2 membri per gospodărie.

Gospodăriile cu un singur adult (cu sau fără copii) au reprezentat 39,3% din total, în timp ce 39,7% erau gospodării compuse din cupluri (din nou, cu sau fără copii).

Cota rămasă (20,9%) a fost reprezentată de alte tipuri, adică gospodării compuse din doi adulți care nu trăiau împreună ca un cuplu sau din trei sau mai mulți adulți (cu sau fără copii).

Cladire cu 18 niveluri, proiect al unor investitori straini, in autorizare in Bucuresti

Mai puțin de 1 din 10 gospodării cu un singur adult aveau copii, în timp ce aproape 4 din 10 gospodării compuse din cupluri aveau copii.

Între 2009 și 2022, numărul gospodăriilor din UE a crescut cu 8,9%.

Cota gospodăriilor compuse dintr-un singur adult fără copii a crescut în acest interval cu 5,6 puncte procentuale.

Cotele pentru gospodăriile compuse din cupluri au scăzut cu 0,2 puncte pentru cele fără copii și cu 2,2 puncte pentru cele cu copii. Cea mai mare scădere în puncte procentuale a fost înregistrată pentru alte tipuri de gospodării, cu o scădere de 3,4 puncte.

În 2022, aproape jumătate (49,4%) dintre tinerii adulți (cu vârsta între 18 și 34 ani) din UE au locuit cu cel puțin un părinte.

Această cotă a fost sub 20,0% în statele membre nordice – cea mai mică cotă următoare fiind de 31,3% în Germania – în timp ce cea mai mare cotă din statele membre ale UE a fost de 78,2%, observată în Croația.

Anul trecut, mai mult de 40,0% dintre tinerii adulți din UE care au locuit cu părinții lor erau studenți, în timp ce mai mult de o treime lucrau cu normă întreagă, iar mai puțin de un deceniu erau șomeri.

În Malta, Polonia, Croația, Slovacia și Bulgaria, majoritatea tinerilor adulți care locuiau cu părinții lor erau angajați cu normă întreagă.

În ianuarie 2023, cele mai mari categorii de cheltuieli monetare finale ale gospodăriilor în UE au fost: alimente și băuturi non-alcoolice; locuință, apă și energie; și transport. Împreună, acestea au reprezentat aproape jumătate (47,1%) din totalul cheltuielilor. Toate cele trei categorii au fost caracterizate de creșteri semnificative de prețuri în timpul crizei costului vieții.

Costuri mai mari pentru lucrari de constructii

Pandemia COVID-19 a afectat nu doar activitatea economică în ansamblu, ci și modelele de consum ale gospodăriilor.

Între ianuarie 2022 și ianuarie 2023, a existat o revenire în ceea ce privește ponderea cheltuielilor pentru activități în afara locuinței, în special o creștere de 2,1 puncte procentuale pentru restaurante și hoteluri. De asemenea, au fost câștiguri semnificative în acest interval pentru recreere și cultură, precum și pentru transport (cu creșteri de 0,7 și 0,5 puncte procentuale, respectiv).

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista Arena Construcțiilor nr. 7/octombrie 2023

Revista Arena Constructiilor octombrie 2023

Sus