Construirea unor locuinte cat mai eficiente din punct de vedere al performantei energetice reprezinta un factor de interes pentru investitori si dezvoltatori. Exista diverse solutii pentru optimizarea consumului de energie, stabilite in urma efectuarii unor investigatii. In acest sens, specialistii recomanda mai intai obtinerea unui certificat energetic, si ulterior efectuarea procesului de audit energetic si termografie in constructii.
Termografia in constructii reprezinta un procedeu de detectare a pierderilor de caldura cu ajutorul unor instrumente specializate, vizualizandu-se in spectru IR (infrarosu), radiatiile electromangnetice emise de elementele unei constructii.
In urma procedurii de termografie, se realizeazao serie fotografii in infrarosu, numite termograme, ce prezinta constructia sub forma de pete de culoare diferite. Termogramele contin si o scara de temperaturi asociate nuantelor de culoare. Astfel, prin comparatia culorilor, se pot detecta zonele cu un flux termic foarte ridicat, adica zonele prin care se pierde in mod excesiv caldura. Aceste zone sunt de multe ori evidente in dreptul puntilor termice.
Termografia in constructii poate scoate in evidenta si performanta termoizolanta a profilelor de tamplarie din cadrul ferestrelor sau a usilor exterioare. Cu cat calitatea acestora e mai slaba, cu atat nuanta de culoare a acestora din termograme va fi mai apropiata de cea a puntilor termice. Se pot vizualiza si daca exista infiltratii/exfiltratii de aer prin zona de spuma perimetrala a tamplariei sau daca o tamplarie nu are inchiderile etanse.
Daca o constructie este realizata necorespunzator, grosimea termoizolatiei este insuficienta sau inexistenta in dreptul elementelor cu rezistenta termica scazuta (beton, metal, etc), prin termografie se pot depista aceste zone si se pot lua masuri de termoizolare suplimentara. Astfel, se poate reduce valoarea facturii de intretinere prin diminuarea pierderilor de caldura si se poate evita aparitia condensului si implicit a mucegaiului, ce se poate dezvolta la interiorul constructiei.
Un alt tip de investigatie recomandat pentru imobile este procesul de audit energetic, efectuat numai de catre o echipa de auditori energetici atestati gradul I. Pe langa partea de constatare/diagnosticare a situatiei existente (similara certificatului energetic), auditul presupune si prezentarea catorva solutii de micsorare a consumurilor energetice prin intermediul unor interventii fizice asupra cladirii, prezentate sub forma de pachete. Aceste pachete de solutii sunt analizate din punct de vedere tehnic, ca efect de reducere a consumului cat si din punct de vedere economic, cu timpi estimativi de recuperare a investitiilor ce presupun aplicarea respectivelor interventii.