Urare An Nou 2024

Locuinte de stat, construite de dezvoltatori privati

Fondul de locuințe sociale ar putea fi constituit prin preluarea de apartamente din locuințele construite de dezvoltatorii privați, cu care Consiliile Locale se pot asocia. Aceasta este propunerea legislativă inițiată de aproape 50 de parlamentari.

În plus, acest fond ar mai putea fi creat prin realizarea de construcții noi, prin reabilitarea unor construcții existente și prin transformarea unor spații, imobile vacante, abandonate în spații de locuințe sociale.

„Pe actuala piață de locuințe, foarte mulți cetățeni nu au resurse materiale pentru a dobândi sau închiria o locuință adecvată, în condițiile în care aproape 40% din populație este săracă sau în risc de excluziune socială. Dar, această sărăcie se adâncește și din cauza costurilor foarte mari ale locuinței (procurării sale, prin chirie, prin cumpărare, dar și mentenanței sale, inclusiv a utilităților ale căror prețuri s-au liberalizat și au crescut mult și ele în ultimii ani). În ultimii 25 de ani grupurile cu veniturile cele mai mici au fost supuse în mod predominant inegalităților și excluziunii locative fără să beneficieze de măsuri guvernamentale care să le asigure locuințe adecvate. Media UE de locuire publică este de 30% pe când în România este de 2%”, arată inițiatorii propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii nr. 114 din 1996 privind locuințele. Propunerea a fost semnată de 25 de deputați PSD, 4 deputați UDMR, 2 deputați ALDE, 2 senatori și 12 deputați USR, 2 deputați PMP și 1 deputat PNL.

Potrivit aceleiași propuneri, construcțiile de locuințe sociale vor putea fi realizate în orice localitate, pe amplasamentele prevăzute în documentațiile de urbanism.

Locuințele sociale se repartizează de către Consiliile Locale, iar de ele vor beneficia,în ordinea de prioritate stabilită de Consiliile Locale, următoarele categorii de persoane: tinerii căsătoriți care au fiecare vârsta de până la 35 de ani, tinerii proveniți din instituții de ocrotire socială și care au împlinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I și II, persoanele handicapate, pensionarii, veteranii și văduvele de război, și ai Decretului-lege nr. 118 din 1990, alte persoane sau familii îndreptățite.

Pentru a stabili modul de soluționare și prioritatea cererilor primite, Consiliile Locale vor aplica următoarele criterii de bază:
* Condițiile de locuit ale solicitanților;
* Numărul copiilor și al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul;
* Starea sănătății soților sau a unor membri de familie;
* Venitul mediu net lunar pe membru de familie.

Cu toate acestea, nu vor putea beneficia de locuințe sociale familiile care dețin deja o locuință în proprietate, care au înstrăinat o locuință după 1 ianuarie 1990, care au beneficiat de sprijinul statului în credite și execuție pentru realizarea unei locuințe sau care dețin, în calitate de chiriaș, o altă locuință din fondul locativ de stat.

Fondul de locuințe sociale și de necesitate va fi administrat de către autoritățile publice locale. Astfel, pentru satisfacerea cererilor pe plan local, UAT-urile și Consiliile Locale sunt organismele responsabile cu elaborarea strategiei anuale pentru dezvoltarea fondului de locuințe sociale și de necesitate. Ba mai mult, pentru a acoperi cererea de locuințe, cele două entități sunt obligate să compenseze, prin noi locuințe sociale, fiecare ieșire din stocul de locuințe de stat, prin vânzări, casări sau demolări.

Nu în ultimul rând, Consiliile Locale și UAT-urile sunt obligate să întreprindă măsuri necesare pentru a menține la un nivel adecvat indicatorii de rezultat care determină numărul de locuințe sociale și de necesitate realizate în rapot cu numărul solicitărilor.

„Din 119 țări, România s-a situat pe locul 94 în ceea ce privește costul vieții, la mijlocul anului 2014. Persoanele sărace trăiesc în condiții proaste, iar cheltuielile legate de locuire reprezintă 43,7% din venitul gospodăriei numai pentru utilități. Cu toate că chiria pentru locuințele sociale este limitată la 10% din venitul lunar, gospodăriile cu venituri reduse depun eforturi să-și permită chiar și această opțiune din cauza costului pe persoană a chiriei publice și a poverii costurilor la utilități”, mai adaugă inițiatorii.

 

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia iunie 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus