Solplanet x AeroFix

Locuinta de sprijin si legea asigurarii locuintelor in dezbatere

DSC00518Modificarea legii locuintei a fost propusa la inceputul verii si a fost respinsa de Senat la sfarsitul lunii iunie. Ea a ajuns in prezent la comisiile pentru administratie publica si amenajarea teritoriului precum si cea pentru disciplina si imunitati.
Legea locuintei 116/1996 prevede completarea articolului 2 cu punctul  f) care defineste locuinta de sprijin drept “locuinta cu o suprafata utila de cel mult 100 de mp care se atribuie cu chirie unor persoane si familii, care urmeaza a fi evacuate sau au fost evacuate prin proceduri de executare silita din locuintele proprietate personala, in urma neachitarii obligatiilor contractuale prevazute in contractele de credit ipotecar si a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta in proprietate sau inchirierea unei locuinte in conditiile pietei.”
Potrivit aceleiasi initiative in legea locuintei ar trebui introdus cap VIII referitor la locuinta de sprijin, care stabileste cadrul legal pentru accesul si administrarea acestor tipuri de locuinte. Astfel locuintele ar urma sa fie proprietatea consiliilor locale. Proprietarii unor astfel de locuinte ar urma sa devina chiriasi ai statului pentru o perioada de cinci ani cu posibilitate de prelungire pentru o chirie ce nu ar trebui sa depaseasca 10% din venit.
O alta lege privind locuintele este in dezbatere la comisii de la inceputul lunii. Este vorba de cea privind asigurarea obligatorie a  locuintei in caz de dezastre naturale. Astfel initiatorul propune ca persoanele care au incheiata o polita facultativa care include riscul de dezastre naturale sa nu mai fie obligate sa o dubleze cu una obligatorie. In acelasi timp cele doua se pot suprapune urmand ca despagubirile sa fie acordate din asigurarea obligatorie, restul fiind suplinit din cea facultativa.
Ambele initiative legislative au fost respinse de Senat si urmeaza a fi dezbatute in aceasta luna la Camera Deputatilor, camera decizionala in acest caz.

Sus