Oferte locuri de munca top

Lipsa de specialisti provoaca pierderi de 49 mld euro economiei germane

Ateliere fără mecanici, șantiere fără electricieni și case de bătrâni fără îngrijitori: În toată Germania lipsesc specialiștii. Din această cauză economia germană pierde mulți bani, așa cum arată un nou studiu al Institutului Economiei Germane (IW).

Anul trecut au lucrat în Germania 45,9 milioane de oameni – cel mai mare număr de până acum. Și totuși, lipsesc specialiști din diferite domenii. Nu au putut fi ocupate 570.000 de locuri de muncă. Pentru întreprinderi, asta înseamnă că potențialul lor de producție este subminat. În mod normal, ar putea să producă mai mult, dar le lipsesc angajații.

În anul 2024, economia germană pierde capacități de producție în valoare de 49 de miliarde de euro.

Aceasta este concluzia unui nou studiu IW, în care potențialul de producție a fost calculat folosind Modelul Economic Global al Oxford Economics.

Costurile calculate se referă doar la pierderea de producție și nu la costurile ulterioare ale lipsei de specialiști, cum ar fi stresul cauzat de suprasolicitare sau lipsa inovațiilor.

Pierderile vor continua să crească

Deoarece generațiile cu nașteri numeroase, cunoscute și sub numele de Baby Boomers, se vor retrage în următorii ani de pe piața muncii, deficitul de specialiști va deveni și mai mare în viitor. Împreună cu aceasta, se va amplifica și potențialul de producție pierdut: conform calculului modelului, costurile lipsei de specialiști vor crește în 2027 la 74 de miliarde de euro.

Lucrari de construire si modernizare, in incinta unui port

Analiștii recomandă importul de specialiști în Germania pentru a reduce deficitul

Pentru a reduce deficitul de specialiști din Germania, analiștii IW consideră că este necesar, în special, să fie aduși imigranți bine calificați.

Companiile pot folosi noul parteneriat de recunoaștere a calificărilor din legea revizuită privind imigrația de specialitate pentru a aduce mai rapid specialiști străini în Germania.

„Ar fi eficient în special dacă angajații mai în vârstă ar lucra mai mult”, spune autorul studiului și economist specializat în asigurarea specialiștilor, Alexander Burstedde. „Companiile ar putea menține angajații lor experimentați în firmă mai mult timp, oferindu-le oferte adecvate.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus