Planul de amenajare a unei bucatarii trebuie sa inceapa de la intrebarea: Cum voi folosi aceasta bucatarie? Exista familii in care se gateste in fiecare zi sau chiar de mai multe ori pe zi si altele in care se gateste doar o data la cateva zile. Sunt bucatarii in care se si serveste masa sau bucatarii in care doar se gateste. De aici poti sa-ti dai seamna cu ce aparatura ai nevoie sa fie utilitata bucataria ta si de cat spatiu de depozitare, de servire ai nevoie, ne sfatuiesc reprezentantii Leroy Merlin.
*Masoara de doua ori
Din momentul in care iti este foarte clar cum vei folosi bucataria si cu ce vrei sa o mobilezi si sa o utilezi, poti sa te apuci de masurat. Mare atentie la detalii precum coloana de apa, alimentarea cu apa, prizele de curent, teava de gaz sau caloriferele. N-ai vrea ca un corp de mobilier sa-ti acopere o priza sau sa nu fie la nivel cu celelalte din cauza unei conducte.
O priza deasupra chiuvetei nu e nici ea o idee prea buna. Ia in considerare si apropierea obiectelor fata de sursele de alimentare: poate e bine ca frigiderul sa fie aproape de priza
ca sa n-ai nevoie de cabluri lungi de alimentare sau aragazul, daca e pe gaz, sa-l gandesti langa teava de gaz.
Pune pe hartie toate detaliile bucatariei, eventual deseneaza planul ei, inclusiv cu obiectele electrocasnice si corpurile de mobilier si o sa vezi ca totul iti va parea mult mai clar.
*Gaseste forma potrivita pentru bucataria ta
Potrivit reprezentantilor Leroy Merlin, chit ca sunt mari sau mici, simple sau foarte elaborate, bucatariile urmaresc cateva tipuri clasice de design.
– Bucataria in forma de I
Toate corpurile de mobilier, chiuveta si aragazul se regasesc pe acelasi perete. Acest tip de aranjament este ideal pentru spatiile lungi si inguste.
– Bucataria in forma de L
Modalitatea aceasta de organizare se preteaza cu succes bucatariilor care dispun de mai mult spatiu. In mod uzual, latura cea mai lunga adaposteste doua dintre cele trei aparate casnice de baza (chiuveta/aragaz/frigider). In zona de colt, unde se imbina cele doua laturi, se foloseste un corp special de colt care optimizeaza spatiul de depozitare.
– Bucataria in forma de U
Ofera un spatiu de lucru considerabil mai mare. Tipul acesta de bucatarie face mai practica utilizarea unei plite electrice sau cu gaz in combinatie cu doua cuptoare, cu gaz sau electrice.
Bucataria in paralel
Corpurile de mobilier si aparatele electrocasnice sunt asezate pe doi pereti paraleli, obtinandu-se astfel atat un spatiu de lucru mai mare, cat si un spatiu pentru depozitare mai generos.
– Bucataria cu „insula”
Spre deosebire de bucataria in „L”, bucataria cu „insula” ofera o suprafata de lucru si depozitare suplimentara. Ea necesita, insa, si racorduri suplimentare (de gaz/apa/canalizare) in functie de destinatia ei.
Pentru inspiratie uita-te prin reviste de amenajari, cauta pe internet, vino in magazin sau vorbeste cu prietenele tale. E bine sa ai cant mai multe surse de inspiratie in ceea ce priveste aranjamentul ca sa ai de unde alege. Poate cel mai important este sa te duci la un magazin de bricolaj, cum ar fi Leroy Merlin. In magazine ai zeci de solutii, bucatarii gata construite, o multime de accesorii la care nici nu te gandesti dar care-ti usureaza viata. In plus vezi si simti obiectele de mobilier.
*Mobileaz-o cu atentie si inspiratie
Spatiul oricarei bucatarii, indiferent de marimea sa, poate fi organizat practic cu ajutorul unui mobilier adecvat, potrivit reprezentantilor Leroy Merlin.
Orienteaza-te catre un mobilier modular. Asigura-te ca poti sa adaugi in viitor usi, polite si corpuri noi care sa se potriveasca la forma si dimensiuni cu cele deja existente. Intreaba in magazin daca aceste elemente de mobilier sunt disponibile la vanzare pentru o perioada indelungata.
Alege un mobilier usor de montat si de caliate. Pentru a-ti fi mai simplu, alege mobilierul care contine deja in pachet toate accesoriile necesare: suruburi, balamale, manere, inaltatoare si uneletele necesare pentru montaj.
Verifica obligatoriu calitatea mobilierului. E foarte important ca el sa fie solid, bine inchegat, rezistent; sa aiba suruburi si balamale cat mai rezistente. Toate aceste sunt importante pentru ca iti salveaza multi bani pe termen lung.
Blatul si chiuveta sunt esentiale. Alege o chiuveta eleganta si un blat termorezistent si rezistent si la umiditate. Un magazin care se respecta iti va oferi o gama larga, astfel incat sa-ti alegi si modelul, si culoarea care se potriveste cel mai bine. In plus, acelasi magazin iti va realiza si debitarea la marimea dorita.
*Detaliile fac diferenta
Nu exista nicio lege care spune ca spatiul aflat deasupra chiuvetei trebuie sa fie placat cu faianta. Fii indrazneata! Acum poti sa il plachezi cu module speciale de inox, plastic sau chiar sticla. Arata fantastic toate!
Personalitatea unei bucatarii e data si de lucrurile mici. Fii sigura ca ai de unde alege stativele, suportii, accesoriile, gratarele si toate celelate obiecte care iti fac viata mai usoara in bucatarie.