Lemnul nu a fost inventat, nu a fost construit, ci descoperit. Sursa lemnoasă, ca şi material de construcţie înseamnă aur curat pentru oricine. Iar traiectoria acestuia începe să facă o mândrie din resursa naturală pusă la dispoziţie. Cu alte cuvinte inventivitatea unora merge mai departe decât simpla prelucrare a lemnului.
Maşina din lemn
Pentru unii este pură plăcere şi de ce nu chiar şi artă să se folosească de lemnul prelucrat cu atenţie şi pasiune. Este şi cazul unui bosniac care în 2014 îşi vedea visul de-o viaţă cu ochii: de a face caroseria maşinii visate, integral din lemn. Metoda de succes a fost reprezentată de folosirea lemnului sub formă de şindrilă, plăci îmbinate şi lucrate manual.
Pentru ca maşina sa, un Volkswagen Beetle, să fie acoperită cu lemn, bosniacul a folosit 50.000 de piese din lemn, ce au trecut prin 23 de operaţii de prelucrare pentru a ajunge piese în marele său puzzle. Lucrarea artizanală este fără doar şi poate unicat, încă o poveste ce spune posibilitatea de a prelucra şi folosi lemnul, deşi mai mult decorativ.
Zgârie nori din lemn
Un alt proiect bazat pe prelucrarea de lemn vine să surprindă. De data aceasta este vorba de impozantul proiect al arhitecţilor din Austria. Se crede că lemnul poate fi un bun înlocuitor ca şi material de construcţie pentru un zgârie nori. Se doreşte a se construi cea mai înaltă clădire de acest gen, atingând o înălţime de 84 de metri. Marele avantaj ce urmează să îl aibă această construcţie ţine de reducerea emisiilor de dioxid de carbon faţă de un proiect similar, realizat din beton. 76% din această clădire se va dori a fi din lemn. Asta înseamnă o scădere a emisiilor de 2.800 de tone.
Casă modulară din lemn
Deloc straniu sau ieşit din comun, casa din lemn este deja un stil comun. De fapt are bazele cele mai vechi, dacă ne gândim la trecut, la istoricul ce ţine de evoluţia construcţiilor. Casele modulare sunt la mare căutare mai ales din spirit practic. Se pune mare accent pe modul facil de montare a plăcilor lemnoase. Uşurinţa cazului face ca astfel de construcţii să fie foarte rapid realizate, datorită faptului că prelucrarea lemnului în orice etapă a sa se realizează în fabrici bine dotate.
Marele avantaj al unei case de lemn ţine de confortul termic oferit, net superior construcţiilor moderne din beton. Rezistenţa este şi ea bifată, mai ales dacă lemnul este bine ales; flexibilitatea sa face să crească şansele de a trece cu brio de cutremure spre exemplu.
Lemnul, de la materie primă la construcţie
Traseul lemnului este unul aparent cunoscut. De fapt, în spatele unei simple tăieri şi iniţial a unei depozitări de materie lemnoasă în fabrici încăpătoare stă o întreagă industrie ce prelucrează lemnul. Înainte de a fi adus la şantierul cu pricina lemnul este prelucrat, atent finisat; urmează dimensionarea acestuia, ţinând cont de ce urmează să fie ulterior, ca parte componentă pentru diverse construcţii. Nu în cele din urmă este tratat corespunzător şi selecţionat conform pragului calitativ.
Fie vorba de folosire la scară mică sau fie vorba de arie industrială, prelucrarea lemnului necesită utilaje specifice, iar acestea pot fi găsite cu ușurință chiar și online, o companie cu vechime în sector care cumpără și vinde utilaje pentru lemn second hand fiind Surplex, o variantă optimă de control a preţurilor şi a investiţiilor.
Industria prelucrătoare de lemn dispune de o varietate de maşini-unelte, în funcţie de scopul ulterior. Lemnul trece prin fierăstraie, strung, maşină de polizat, maşină de tratare a suprafeţei sale, prin şlefuitor etc. Fiecare în parte îl defineşte pentru utilizarea ulterioară.