Solplanet x AeroFix

Legislația referitoare la urmărirea comportării construcțiilor în timp – explicată video de Sixense România

Mariana Garștea, Director general Sixense România

Sixense România, companie specializată în soluții de urmărire a comportării construcțiilor în timp, a lansat o nouă campanie video de informare a factorilor de decizie din industria de construcții. Campania, pe nume #InformedBySixense, constă în explicații scurte și repere de bune practici, referitoare la legislația ce vizează sănătatea structurală a mediului construit.

Explicațiile sunt oferite de către Mariana Garștea, Directorul general al companiei, în cadrul a 5 clipuri video, cu scopul de a informa principalii factori de decizie – dezvoltatori, gestionari de infrastructură, investitori, proiectanți, consultanți, constructori și alții – legat de standardele pe care trebuie să le respecte atunci când vine vorba despre monitorizarea structurală și geotehnică a proiectelor lor.

Am auzit de multe ori, în practică, <<nu am știut>> sau <<nu mi s-a spus>>, atunci când discutam despre ceea ce trebuie făcut pentru sănătatea structurală a diverselor asset-uri. Sănătatea structurală a mediului construit nu este ceva negociabil și nici ceva care ar trebui tratat cu superficialitate. În România, avem legislație foarte clară a domeniului, necunoașterea ei nu ne absolvă de responsabilitate.

Pentru a veni în sprijinul tuturor Beneficiarilor, ne-am propus să expunem clar, accesibil și pe scurt – ce ne spun prevederile legislative, cum anume trebuie acționat și ce trebuie avut în vedere. Noi acționăm ca parteneri și consultanți pentru toți clienții noștri, așa că ne-am asumat și acest rol, de a <<traduce>> legislația pe înțelesul lor și de a-i ajuta să-și păstreze proiectele în deplină siguranță pe termen lung”, declară Mariana Garștea, Director general Sixense România.

În cele 5 clipuri video, compania explică mai multe despre standardele legislative care se aplică în următoarele contexte și pentru următoarele industrii sau categorii de proiecte:

  • Încercarea cu probe statice și dinamice pentru poduri, activitate care are ca scop testarea siguranței lor structurale înainte de a fi date în exploatare: aici
  • Urmărirea comportării în timp pentru proiecte rezidențiale: aici
  • Urmărirea comportării în timp pentru centre comerciale: aici
  • Urmărirea comportării în timp pentru silozuri: aici
  • Urmărirea comportării în timp pentru infrastructura sportivă (stadioane și săli polivalente): aici.

Misiunea Sixense România este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu dezvoltatori, proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.

De-a lungul timpului, compania a contribuit la inovarea domeniului său de activitate, prin soluții de monitorizare automatizată și în timp real, care permit urmărirea de la distanță a proiectelor de construcții complexe, cu un grad de risc ridicat. De asemenea, Sixense România a efectuat, numai în ultimul an, peste 50 de lucrări de încercare cu probe pentru proiecte de infrastructură rutieră, activitate esențială pentru testarea siguranței podurilor date în exploatare.

Sixense România s-a autorizat și ca laborator de analize și încercări în construcții, devenind singura companie care are un laborator autorizat dedicat exclusiv monitorizării structurale și geotehnice. În 2024, compania a anunțat deschiderea unui al doilea sediu al companiei, la Cluj, pentru a deservi proiectele din regiunea de vest a țării.

 

Despre Sixense România

Misiunea Sixense România este să optimizeze și să prelungească durata de viață a mediului construit, prin expertiză integrată și soluții digitale personalizate și inovatoare, fiind în strânsă colaborare cu proiectanți, consultanți, gestionari de infrastructură și alți profesioniști în construcții.

Compania oferă tehnologii de instrumentare și monitorizare a riscurilor structurale și geotehnice asociate șantierelor, precum și inginerie specializată pentru diagnosticarea, protecția și întreținerea activelor (asset management) și platforme informatice digitale. Sixense România este prezent de peste 13 ani pe piața locală și face parte din Sixense Group, lider mondial în domeniu.

Printre proiectele din portofoliul companiei se numără: Prima secțiune – Linia de Metrou 5 București, Tunelele Daneș și Sighișoara, Lot 3 Autostrada Lugoj-Deva, Linia de metrou 4 București, Pod nou Agigea, Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, Stadionul de fotbal Steaua, Pod Târnava, Pod Ulmeni, Neo Floreasca Lake, Aviației Tower, The Light, Millo 6, Tandem, Sema Park, Țiriac Tower, Ana Tower, Green Court C ș.a.

Compania este și membru co-fondator al Asociației Profesionale de Monitorizare Geotehnică și Structurală (APMGS).

 

 

Sus