Deșeurile din construcții vor fi gestionate în baza unei legi speciale, proiectul acesteia fiind adoptat de Senat (fișier atașat la finalul știrii).
Propunerea legislativă înaintată de parlamentarii USR vizează reducerea ponderii deșeurilor provenite din activitățile de construire și desființare din totalul deșeurilor eliminate.
Concret, este interzisă emiterea autorizației de construire/demolare în lipsa planului de gestionare a deșeurilor provenite din activități de construire.
Totodată, se va interzice eliminarea prin depozitare finală a deșeurilor care pot fi valorificate prin reutilizare sau reciclare.
Ce obligații vor avea titularii autorizațiilor și constructorii
Titularii autorizațiilor de construire sau desființare/demolare a lucrărilor publice vor avea obligația de a solicita, de la emitentul respectivei autorizații, soluții de reutilizare sau valorificare a deșeurilor de construcții și demolări, încă din faza studiilor de fezabilitate, și de a include în caietele de sarcini această cerință.
Reutilizarea sau valorificarea deșeurilor de construcții și demolări se va putea face, preferabil, pe același amplasament sau în proiecte diferite.
Titularii autorizațiilor vor întocmi lista cu cantități și tipuri de deșeuri care rezultă pe amplasament pe perioada realizării construcției. Vor asigura sortarea la sursă a deșeurilor pe tipuri, inclusiv a deșeurilor periculoase, și stocarea acestora în mod corespunzător, în containere dedicate sau zone special amenajate. Este obligatoriu să încadreze tipul de deșeu conform Catalogului European al Deșeurilor.
Operatorul economic autorizat să colecteze, transporte și/sau să trateze deșeurile provenite din construcții și desființări are obligația de a efectua operațiunile de colectare, sortare, pretratare, tratare, pregătire pentru reutilizare, reciclare și/sau valorificare a deșeurilor provenite din activități de construire, pe un amplasament special amenajat.
De asemenea, are obligația de a deține atât containere sau recipiente, cât și sisteme de sortare pentru deșeurile provenite din activități de construire/desființare, cel puțin pentru lemn, materiale minerale (beton, cărămidă, gresie și ceramică, piatră), metal, sticlă, plastic și ghips.
Tratarea deșeurilor trebuie să se desfășoare pe amplasamente special amenajate, fiind obligatorie existența a cel puțin unui centru în fiecare județ.
Tipuri de deșeuri
Deșeurile provenite din activitățile de construire și desființare sunt deșeurile rezultate din activități precum:
* construcția de clădiri și obiective de infrastructură,
* construcția și întreținerea căilor rutiere,
* demolarea totală sau parțială a clădirilor sau a obiectivelor de infrastructură, incluzând:
a) Materiale rezultate din construcții și demolări de clădiri:
* ciment, cărămizi, țigle, ceramică, roci, ipsos, plastic, metal, fontă, lemn, sticlă, resturi de tâmplărie, cabluri, soluții de lăcuit/vopsit/izolante, materiale de construcții cu termen de valabilitate expirat etc.
b) Materiale rezultate din construcția și întreținerea drumurilor:
* smoală, nisip, pietriș, bitum, piatră de construcții, substanțe gudronate, substanțe cu lianți bituminoși sau hidraulici, covor asfaltic rezultat în urma lucrărilor de decapare/frezare.
c) Materiale excavate în timpul activităților de construire, dezafectare, dragare, decontaminare etc.:
* sol, pietriș, argilă, nisip, roci, resturi vegetale.
d) Materiale rezultate din lucrări de amenajări interioare, care nu necesită autorizație de construcție.
Descarcati aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024