Oferte locuri de munca top

Legea contestata de prosumatori, trimisa de presedinte la reexaminare

Prevederile legate care îi obligau pe prosumatori să instaleze capacități de stocare până la 31 decembrie 2027, nu au fost promulgate de președintelui Klaus Iohannis, ci au fost retrimise Parlamentului spre reexaminare.

Măsura îi viza pe prosumatorii ce dețin centrale cu puteri instalate între 3 kW sau, după caz, 10.8 kW – în funcție de tipul de racord, dacă este sau nu trifazat – și 400 kW și cu evacuare de putere în rețeaua electrică de interes public.

În cazul în care prosumatorii nu își instalau capacități de stocare, operatorul de rețea ar fi urmat să modifice certificatele de racordare, în sensul stabilirii la 3 kW a valorii puterii aprobate pentru a fi evacuate în rețea, indiferent de puterea instalată a capacității de producere a energiei electrice a prosumatorului.

În prezent, puterea electrică instalată a prosumatorilor generează în orele de vârf de producție o energie de peste 30% din producția internă a țării.

Majoritatea prosumatorilor înregistrați este formată din persoane fizice pentru care ar fi urmat să se aplice limita de 3 kW, de la care să fie obligați să dețină capacități de stocare.

De altfel, 3 kW este puterea minimă instalată pentru a primi finanțare prin Programul Casa Verde Fotovoltaice al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).

Astfel, instituirea unei obligații de a instala capacități de stocare, care presupune și modificarea instalației deja existente, va avea un impact financiar direct și semnificativ asupra micilor prosumatori casnici.

În absența oricăror măsuri de sprijin a prosumatorilor care să asigure acestora capacitatea logistică sau financiară de a completa sistemele on-grid/hibride astfel încât capacitatea de producție să fie egală cu cea de stocare, efectul implicit va fi cel al diminuării ritmului de creștere a ponderii energiei din surse regenerabile aprobată a fi evacuată în rețea în totalul producției naționale.

În lipsa instituirii unei forme de sprijin din partea statului corelativă obligației nou-stabilite, punerea în aplicare a noilor dispoziții și implementarea efectivă a măsurilor vor depinde de capacitatea financiară a prosumatorilor.

Completarea unui sistem de producere a energiei din surse regenerabile cu o componentă de stocare implică o serie de costuri suplimentare cu achiziționarea capacităților de stocare, respectiv cu integrarea acestora în sistemul deja existent/instalat.

Astfel, în funcție de specificațiile tehnice individuale, instalarea unei capacități de stocare poate implica, pe lângă costurile cu achiziția unității de stocare propriu-zisă, și costuri cu achiziția și instalarea de echipamente suplimentare, cum ar fi invertor, controler, regulator de încărcare și efectuarea de modificări la sistemul instalat, ce implică verificări sau ajustări efectuate de personal autorizat.

Costurile suplimentare vor crește proporțional cu capacitatea instalată, iar puterea aprobată pentru a fi evacuată în rețea va fi, de asemenea, proporțională cu puterea de stocare.

Noua soluție legislativă ar fi urmat să se aplice nu doar viitorilor prosumatori, ci și celor existenți, schimbând semnificativ coordonatele în funcție de care prosumatorii actuali și statul au luat deja deciziile de a investi în achiziția și instalarea de capacități de producție de energie electrică din surse regenerabile.

Implementarea programului „Casa verde fotovoltaice”, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu, ar fi fost afectată întrucât noile condiții privind eliberarea avizelor tehnice de racordare, aplicabile inclusiv programelor în derulare, vor conduce la blocarea implementării acestora.

În ceea ce privește acest program, eliberarea avizelor tehnice de racordare și, respectiv, a certificatelor de racordare, nu era condiționată de deținerea și instalarea de capacități de stocare, ci urmărea strict creșterea numărului de prosumatori și energia electrică produsă.

Mecanismul de finanțare europeană de care au beneficiat unii prosumatori, în implementarea capacităților de producție instalate, impune ca aceștia să nu aducă modificări instalațiilor pentru o perioadă de 5 ani.

Sus