Oferte locuri de munca top

Lanxess investește în serviciul tehnologiei de aplicare

Partener puternic pentru colorarea betonului
Tipurile moderne de beton se bazează pe utilizarea aditivilor extrem de specializați și, prin urmare, prezintă profiluri de caracteristici semnificativ îmbunătățite, de exemplu în ceea ce privește capacitatea de încărcare, prelucrarea, durabilitatea și posibilitățile de proiectare. Componentele individuale ale formulelor din ce în ce mai complexe trebuie să fie perfect armonizate, pentru a satisface cerințele de performanță aferente. Acest aspect se aplică și în cazul folosirii pigmenților cu oxid de fier, care, datorită profilului lor de caracteristici, sunt preferați când vine vorba de colorarea materialelor din beton. În acest caz, consilierea bine fundamentată și asistența tehnică oferită de un expert în pigmenți poate reprezenta un ajutor valoros. Grupul de produse chimice speciale Lanxess este recunoscut la nivel mondial pentru expertiza sa în ceea ce privește colorarea betonului. Recent, compania a investit aproximativ un milion de euro în modernizarea continuă a laboratorului său de materiale de construcție pentru tehnologii de aplicare.
Cu o producție de peste 375.000 de tone pe an și facilități de producție ce se regasesc pe cinci continente, Lanxess reprezintă un furnizor principal de pigmenți sintetici de oxid de fier. Prin intermediul investițiilor țintite, compania, care oferă un serviciu tehnic cuprinzător de-a lungul întregului lanț de procese, și-a extins semnificativ tehnologia globală de aplicare.
Indiferent dacă este vorba despre produse din beton clasice, precum pietre de pavaj sau plăci de acoperiș din beton sau despre construcții de clădiri, producătorii apelează din ce în ce mai mult la noile variante de beton, ale căror formule sunt, în multe cazuri, modificate suplimentar. De exemplu, betonul autocompactant (SVB) poate fi utilizat pentru a produce structuri de construcție cu orice structură de suprafață dorită, asigurând un aspect și o senzație la atingere extraordinare. Asigurarea faptului că nuanța de culoare corespunde rezultatului țintă nu depinde doar de doza de pigment. Gama de factori de posibilă influență în ceea ce privește aditivii folosiți este semnificativă. Cu toate acestea, interacțiunile nedorite, care se manifestă, în practică, sub formă de fenomene de segregare sau în procesabilitatea insuficientă a betonului, pot fi în general evitate, prin apelarea la consiliere din partea experților.
Gama completă de expertiză în materie de pigmenți
Lanxess beneficiază de o expertiză extinsă – pentru producția și manipularea pigmenților, precum și în ceea ce privește prelucrarea în beton. Pentru a putea acompania în mod competent dezvoltarea tehnologică a clienților săi în viitor, compania și-a extins laboratorul de materiale de construcție pentru tehnologii de aplicare și centrul tehnic pentru aplicațiile de pigmenți la fabrica de producție din Krefeld-Uerdingen și a echipat aceste laboratoare cu tehnologie de ultimă generație, pe o suprafață de aproximativ 1.000 de metri pătrați. Oferta acestui centru de competență include teste complete și analize ale proprietăților fizice ale pigmentului, precum și ale influențelor tehnologice asupra betonului ale acestora.
Aspectele colorimetrice în aplicațiile specifice clienților sunt analizate în mod fiabil, prin examinări microscopice. Pentru investigarea cauzelor de bază, se utilizează profilul particulelor primare de pigment și distribuția lor în beton întărit și în structura mortarului [Figura 1].


Figura 1: Analiză colorimetrică

Ajustarea tonului culorilor în formularile de beton noi cat și in cele existente este posibilă masurarea culorii în conformitate cu specificațiile clienților, prin utilizarea tehnologiei moderne. Determinarea culorii cuantificabile se bazează pe sistemul de culori CIELab, pentru toate aplicațiile de ciment [Figura 2].


Figura 2: Reglarea tonului culorii (rezultatul încercării)
Stabilitatea la transport, dispersabilitatea și ajustarea nuanței de culoare sunt aspecte importante care influențează reciproc caracteristicile în selecția pigmenților pentru amestecurile proaspete de beton. Lanxess identifică tipul de pigment adecvat prin simularea realistă a condițiilor specifice la nivel de client. În acest scop, se identifică, pe de o parte, gradul de duritate necesar determinat cu ajutorul unei foarfece inelar, printre altele, sau prin intermediul testelor de transport în sistemul de dozare local. Luând în considerare timpul de amestecare specific ansamblului și aportul de energie aferent, se ajustează comportamentul pigmentului în aplicația propriu-zisă. Astfel, se poate obține culoarea dorită, în mod fiabil. [Figura 3].


Figura 3: Stabilitatea la transport, dispersabilitatea și reglarea tonului culorii
Rezistența betonului trebuie să fie garantată în mod demonstrabil, chiar și la adăugarea de pigmenți de colorare. Lanxess este capabil să demonstreze parametrii esențiali ai materialului, cum ar fi modulul de elasticitate și rezistența la presiune, cu ajutorul unor teste standard nedistructive și distructive, pe baza eșantioanelor clienților. Cu toate acestea, sunt oferite și teste mai specifice ale componentelor individuale din beton, la cererea clienților, cum ar fi investigarea rezistenței la carbonatare sau finețea conform suprafeței specifice Blaine [Figura 4].


Figura 4: Rezistența betonului
Testele de consistență în ceea ce privește utilizarea pigmenților de oxid de fier asigură prelucrarea fără probleme a betonului la sediul clientului, precum și colorarea reproductibilă. Pe baza materiilor prime utilizate și ținând cont de parametrii de tehnică de construcție, Lanxess elaborează recomandări de formule/rețete pentru clienții săi. Pentru reglarea modelului, se utilizează verificarea consistenței în corelație cu standardele. Fluiditatea și vâscozitatea pot fi optimizate în continuare prin măsurători reologice suplimentare. Prin utilizarea tehnologiilor moderne de amestecare, condițiile de producție ale clientului sunt, de asemenea, modelate într-un mod realist [Figura 5].


Figura 5: Verificarea consistenței
Reajustările de aplicare la scară industrială pentru blocuri de pavaj, plăci de acoperiș din beton și beton in-situ permit experților Lanxess să înțeleagă problemele clienților într-un context realist. În plus, soluțiile pentru fiecare tip de aplicație specifică pot fi testate în mod concret. Lanxess va furniza clienților, mostre la cerere [Figura 6].


Figura 6: Reajustări de aplicare
Lanxess testează în mod comprehensiv proprietățile fizice specifice pigmentului și ale materialelor componente in cadrul ofertei sale extinse de servicii tehnice și face recomandări ferme pentru adaptarea formularilor specifice clienților. În acest scop, compania lucrează îndeaproape cu producători de materiale de constructii, producători de echipamente, arhitecți și universități.
Cerințe practice privind tehnologia betonului
Importanța utilizării expertizei în domeniul pigmenților pentru companiile de prelucrare a betonului este vădită, în ceea ce privește aplicațiile practice concrete. În cazul betonului de înaltă performanță, spre exemplu, trebuie să fie oferit un certificat de conformitate, care să certifice că adăugarea de pigment nu afectează rezistența la presiune a betonului. Lanxess poate efectua astfel de teste de
rezistență la presiune în cadrul laboratoarelor sale. În plus, pigmenții de oxid de fier Bayferrox sunt certificați suplimentar de către un institut extern, independent, conform DIN EN 12390-3.
Pentru producerea și prelucrarea betonului autocompactant (SVB) de culoare neagră, la rândul său, este necesară o înțelegere profundă a interacțiunilor potențiale dintre pigmenți și aditivii de plastifiere. Studiile Lanxess au demonstrat că, în funcție de reteta folosita, pot exista efecte negative asupra distribuției pigmenților în substratul de beton. Pe baza investigațiilor sale de laborator, specialistii în pigmenți a dezvoltat soluții specifice pentru clienți.
Pregătire practică pentru rezultate optime în ceea ce privește colorarea materialelor de construcție
Pe lângă furnizarea de consiliere tehnică, Lanxess oferă și un program intens de instruire în laborator pentru clienții săi, care instruiește participanții cu privire la manipularea pigmenților cu oxid de fier și oferă numeroase sfaturi pentru prelucrarea acestora. Obiectivul „Atelierului de culoare Bayferrox” este de a transforma procesul de producție de produse din beton colorat într-unul cu rezultate mai durabile și mai eficiente. Participanții sunt instruiți de către experți în domeniul pigmenților, atât teoretic, cât și practic. Programul include subiecte precum teoria și coordonarea culorilor, metode de fabricație, formule și asigurarea calității. În partea practică, participanții pot învăța tehnici de ajustare a nuanțelor existente și care sunt factorii care pot afecta culoarea finală a unui produs de tip beton. „Atelierul de culoare Bayferrox” are loc în mod periodic, în diferite regiuni, și atrage participanți din întreaga lume.

Contact și informații suplimentare:
LANXESS Deutschland GmbH
Oliver Fleschentraeger, Manager al Centrului de Competență Global în aria Construcțiilor
Divizia Pigmenți Anorganici
www.bayferrox.com

Sus