O fabrică în valoare de 50 milioane de euro, care va produce anual 30.000 de tone de electrolit negativ va fi construită, la Oradea, de către Sinteza S.A.
Proiectul este susținut prin co-finanțare de 25 de milioane de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și va poziționa România în rândul liderilor europeni în domeniul bateriilor de stocare.
În acest sens a fost semnat un Acord de Intenție între compania românească Sinteza S.A. și gigantul internațional Lockheed Martin, pentru utilizarea tehnologiei GridStar® Flow în producția de electrolit negativ pentru baterii de stocare pe termen lung.
Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a declarat: „Tranziția energetică înseamnă șansa României de a avea energie sigură, mai ieftină și mai verde, dar și oportunitatea unică de a revitaliza industria românească. Sunt convins că România va deveni lider în Europa în producția de baterii, fiind deja unul dintre puținii producători din lume. Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara piețelor occidentale, într-un domeniu care crește exponențial la nivel global. Odată finalizată această investiție, țara noastră va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă.”
Tehnologia GridStar® Flow, dezvoltată de Lockheed Martin, reprezintă o soluție inovatoare pentru stocarea energiei curate, cu emisii zero de carbon și o rezistență sporită la perturbări ale rețelei electrice.
Noua unitate de producție din Oradea va fi prima de acest fel din Europa și cea mai mare la nivel global, cu lansarea producției planificată pentru vara anului 2026.
„Pentru Sinteza, acest proiect reprezintă o modalitate clară de a îmbunătăți semnificativ atât nivelul tehnologic, cât și modelul nostru de afaceri. Mai mult decât atât, întreaga investiție este una etică, menită să contribuie pozitiv la tranziția verde în domeniul energiei în Europa”, a declarat CEO Sinteza, Gelu Stan.
Această inițiativă demonstrează angajamentul Ministerului Energiei pentru susținerea tranziției energetice și pentru dezvoltarea de parteneriate strategice, menite să întărească poziția României în sectorul energetic.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024