Oferte locuri de munca top

La cat se ridica mita pentru lucrari de canalizare

Cum în prezent cele mai multe proiecte de investiții sunt cele din fonduri publice, mulți constructori depind de bunăvoința primarilor pentru a primi contracte sau plata la timp a lucrărilor.

În cazul unui contract pentru înființare rețea de alimentare cu apă în sate din județul Giurgiu, mita a fost de 7% din valoarea contractului, potrivit procurorilor DNA.

Aceștia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 22 martie a.c., a ”unui inculpat, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de dare de mită”.

Primarul care ar fi încasat mita nu este menționat ca fiind anchetat iar procurorii DNA nu îi  dau numele. Probabil ca să nu îi afecteze ”relațiile” cu ceilalți furnizori privați.

Procurorii DNA spun că ”în contextul derulării unui contract încheiat de primăria unei comune cu o asociere de firme (din care făcea parte și societatea administrată de inculpat), ce avea ca obiect «Înființare rețea de alimentare cu apă în satele …, comuna …, județul Giurgiu», în lunile octombrie 2021 și noiembrie 2022, omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, împreună cu o altă persoană, i-ar fi oferit, prin intermediar, primarului comunei respective un procentaj de 7% (344.000 lei) din valoarea contractului, pentru ca, în schimb, acesta din urmă să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

În scopul menționat mai sus, la data de 25 noiembrie 2022, prin același intermediar, i-ar fi fost remisă primarului suma de 35.000 lei, reprezentând o primă tranșă din suma promisă inițial.”

Contract de lucrari ingineresti, de 23 mil euro, ofertat

Punctele de suspensie din denumirea contractului și omisiunile privind numele persoanelor implicate aparțin procurorilor DNA.

Aceștia precizează  că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie  2023

Sus