Pe fondul cererii crescute de locuințe generată de revenirea la cursuri a studenților, chiriile pentru apartamentele din marile centre universitare au început să crească încă din luna iulie.
La finalul lunii august, chiriile medii solicitate pentru apartamentele cu una, două și trei camere (construite până în anul 2000) au consemnat majorări în medie de până în 10%, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele Imobiliare.ro
Excepție fac locuințele din Cluj-Napoca și apartamentele cu trei camere din Brașov.
Cu toată creșterea, chiriile sunt în continuare mai mici decât în 2019, nereușind să recupereze scăderile masive din 2020.
”Totuși, sub impactul inflației și a creșterii generale de costuri și în contextul unei creșteri ridicate a cererii, ne așteptăm că această toamnă să depășim nivelul de prețuri practicat înaintea pandemiei. Dacă cele mai mari prețuri vor continua să fie în Cluj pentru apartamentele cu una și două camere, ne așteptăm ca cele mai mari scumpiri să le vedem în Timișoara, deoarece raportul dintre veniturile locuitorilor din Timișoara și nivelul chiriilor este mult mai bun decât în Brașov, Iași sau Constanța”, arată Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Pe unele segmente de piață, așteptările proprietarilor se situează, în medie, la un nivel similar cu perioada prepandemică. Cluj-Napoca ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari prețuri medii solicitate la închirieri, depășind Capitala la prețurile pentru apartamentele cu una și două camere. La polul opus, dintre cele cinci mari centre regionale analizate, Timișoara are cele mai accesibile locuințe disponibile spre închiriere.
București
Chiria medie solicitată pentru o garsonieră a ajuns la 283 de euro în august, în creștere cu 8%, față de august anul trecut.
Comparativ cu aceeași perioadă din 2019, prețurile pentru garsoniere și studiouri sunt mai mici cu aproximativ 2,5%.
Un apartament cu două camere se închiriază în august cu 430 de euro pe lună, în creștere cu 7%, față de august anul trecut. Pe acest segment, merită menționat că a fost recuperată scăderea din pandemie.
Comparativ cu anul trecut, așteptările proprietarilor de locuințe cu trei camere au crescut cu 4%, ajungând la o medie de 600 euro pe lună. Nivelul chiriei practicate pe acest segment este comparabil cu cel din 2019.
Cele mai mici chirii se înregistrează în zona Mărgeanului (5.6 euro/mp), Prelungirea Ghencea (5.7 euro/mp) și Apusului (5.8 euro/mp).
Cluj-Napoca
Chiria medie necesară pentru închirierea unei garsoniere a crescut semnificativ în ultimul an, situându-se în prezent la 300 de euro pe lună, față de 250 de euro pe lună în august 2021. În continuare există un ușor decalaj față de perioada pre-pandemică, de -0.3%.
Prețul mediu cerut la închiriere s-a majorat semnificativ și pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns să coste 450 de euro pe lună, creșterea fiind de peste 10%. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, la fel ca în București, consemnăm o depășire (+6%).
Comparativ cu perioada similară a anului trecut, prețurile segmentului locuințelor cu trei camere au crescut cu 14.5%, ajungând la 550 de euro pe lună. De asemenea, pe acest segment au fost depășite cu aproape 2% prețurile solicitate în 2019.
Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Cluj-Napoca s-au înregistrat în zona Someșeni (6.3 euro/mp), Câmpului (6.7 euro/mp) și Grigorescu (7.4 euro/mp), în vreme ce Mărăști, Horea sau Calea Turzii se numără printre cele mai scumpe zone cu prețuri care depășesc 8 euro/mp.
Peste 100 apartamente noi, in planul unor constructori locali
Timișoara
În Timișoara, suma medie solicitată pentru închirierea unei garsoniere se situează, la finalul verii, la 200 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii la închiriere pentru această categorie au suferit o scădere de 10%.
Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu anul trecut, o creștere ușoară a prețului mediu solicitat, acesta ajungând la 330 de euro pe lună, față de 310 de euro pe lună. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, constatăm în continuare o diferența de 6%.
Așteptările proprietarilor pentru apartamentele cu trei camere se situează la 390 de euro pe lună, comparativ cu 360 de euro, consemnat în 2021. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii la închiriere pentru această categorie sunt în continuare mai accesibile cu 2.6%.
Cele mai accesibile chirii din Timișoara sunt în zonele Fabric (4.9 euro/mp), Freidorf (5.3 euro/mp) și Steaua (5.3 euro/mp).
Ccele mai scumpe zone din Timișoara sunt Take Ionescuc, Medicină, Circumvalațiunii, Aradului și Torontalului/Bucovinei.
Iași
Pentru o garsonieră sau un studio chiria este de 250 de euro pe lună, mai mare cu 4%, comparativ cu august anul trecut. Totodată, a fost atins nivelul de preț practicat înainte de pandemie.
Segmentul apartamentelor cu două camere a consemnat, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, o creștere de la 325 euro/lună la 350 de euro pe lună. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, prețurile medii actuale sunt mai mari cu aproape 3% și la Iași fiind recuperate scăderile din pandemie pe segmentul de două camere.
Locuințele cu trei camere se situează la un nivel de preț mai ridicat decât în 2021, cu o chirie medie de 425 de euro pe lună, față de 400 de euro pe lună.
Cele mai mici prețuri medii pe metrul pătrat din Iași s-au înregistrat în zona Dacia (5.2 euro/mp), Frumoasa (5.7 euro/mp) și Mircea cel Bătrân (6.2 euro/mp).
Mai multe cladiri rezidentiale, in autorizare intr-un municipiu
Brașov
În Brașov, o locuință cu o cameră poate fi închiriată, în medie, cu 250 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut dar și înaintea pandemiei.
Pentru apartamentele cu două camere, chiria medie solicitată de către proprietari s-a majorat în ultimul an, ajungând la 370 de euro pe lună (față de 350 de euro pe lună în 2021). Totodată, prețurile actuale au depășit cu 5% valorile practicate înainte de pandemie.
Și așteptările proprietarilor de apartamente cu trei camere au crescut în ultimul an, ajungând la aproximativ 490 de euro pe lună, de la 410 euro pe lună în același interval din 2021. Comparând prețurile actuale cu cele din aceeași perioadă din 2019, acestea sunt mai mari cu 8.2%.
Cele mai mici chirii în Brașov sunt practicate în zonele Cratier (5.8 euro/mp), Vlahuță (6.2 euro/mp) și Schei (6.3 euro/mp).
Printre cele mai scumpe zone din Brașov se numără Centrul Civic (7 euro/mp), 13 Decembrie (6.9 euro/mp) și Calea București (6.8 euro/mp).