Oferte locuri de munca top

La cat ajunge costul dirigentiei de santier pentru o casa

ing. Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier

Creșterea spectaculoasă din ultimii trei ani a construcțiilor rezidențiale și numărul relativ mic de diriginți de șantier au dus inevitabil la scumpirea acestor servicii.

 

 

 

Cea mai frecventă modalitate de a tarifa serviciile de dirigenție de șantier este plata pe lucrare/obiectiv, la fel ca majoritatea muncitorilor, deoarece există un control mai strict asupra costurilor, spune ing. Cezar Petre, președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

De exemplu, în cazul construirii unei case obișnuite Parter+ 1 Etaj, serviciile de verificare a calității lucrărilor de construire implică trei specializări: construcții civile, instalații termice și instalații electrice. În prezent, prețurile sunt în medie de aproximativ 1.000 euro pentru construcții civile și câte 500 de euro pentru cele două tipuri de instalații, totalul ridicându-se la circa 2.000 de euro.

În cazul unui bloc Parter + 4Etaje, prețurile cresc de aproape 3-4 ori. Este o creștere independentă de suprafață, dar direct legată cu timpul acordat verificărilor din șantier, subliniază domnul Petre.

În lipsa investițiilor publice scade și nevoia de forță de muncă

Cu toate că este de notorietate faptul că sectorul constructiilor se confruntă cu lipsa acută de lucrători, totuși președintele Colegiului tehnic al Diriginților de Șantier spune că, din cauza faptului că statul român a redus investițiile publice, în momentul de față nevoia de forță de muncă a mai scăzut.

Domnul Petre crede că unii dintre românii care lucrau în străinătate au revenit în țară pentru că nivelul salarial în sectorul de construcții a crescut, iar veniturile realizate în străinătate sunt afectate de cheltuielile de întreținere relativ mari de acolo.

Ca urmare, pe anumite domenii (cum sunt construcțiile civile) oferta de diriginți de șantier este corespunzătoare. Însă, pe altele (instalații, rețele) nu există suficienți specialiști atestați.

Administrația publică și instituțiile de stat nu au reușit să își digitalizeze integral procesele de lucru. Așa că diriginții de șantier constată că ”digitalizarea este implementată la un nivel minim, nivelul funcțional este slab și nu răspunde nevoilor și standardelor actuale”.

În ceea ce îi privește pe diriginții de șantier, aceștia au fost acuzați că sunt adevărate ”fabrici de ştampile” aplicate fără să meargă pe şantier ca să verifice și avizeze lucrări.

Însă, Cezar Petre spune că practica „fabricilor” de ștampile s-a redus substanțial în ultimii ani.

Aceasta și din cauza informărilor în spațiul public primite de la Colegiul Tehnic al Diriginților de Șantier și Responsabililor Tehnici cu Execuția, cu privire la necesitatea unor verificări reale.

”În rândul diriginților de șantier, cei mai tineri nu practică această formă falsă de verificare a lucrărilor de construcții. Trendul este ca acestea să devină excepții și nu regula”, subliniază președintele Colegiului Tehnic al Diriginților de Șantier.

Veniturile diriginților de șantier se armonizează cu cele la nivel european

Creșterea din ultima perioadă a tarifelor pentru prestarea serviciilor de dirigenție de șantier este urmare a faptului că tarifele practicate erau scăzute în comparație cu costurile de timp necesar pentru verificarea reală a lucrărilor.

La tarifele actuale un diriginte de șantier/responsabil cu execuția se poate ocupa de un număr mai mic de lucrări și astfel crește calitatea serviciului prestat.

Majorarea este considerată de domnul Petre ca fiind una normală având în vedere că diriginții de șantier sunt persoane calificate care, pe lângă studii superioare, au trecut și printr-o procedură de autorizare și, în plus, li se solicită o anumită experiență.

Specialiștii autorizați au acum ocazia să lucreze în întreg spațiul comunitar și, din acest motiv, este normal ca anumite niveluri salariale să se armonizeze.

Diriginți atestați (martie 2022)

Domeniu Număr diriginți de șantier atestați
Categoria de importanţă C – Construcţii de importanţă normală  Exemple: clădiri de locuinţe cu mai mult de două niveluri; construcţii industriale şi agrozootehnice curente; construcţii social-culturale care nu intră în categoriile de importanţă A şi B. clădiri de cult; muzee de importanţă locală 2.808
Categoria de importanţă D – Clădiri de importanţă redusă. Exemple: clădiri de locuinţe parter sau parter şi un etaj; dependinţe gospodăreşti; construcţii provizorii. 1.018
Rețele electrice 813
Rețele termice și sanitare 377
Rețele termice 276

Sursa ISC

 

 

Sus