Oferte locuri de munca top

Județul Vaslui: Va începe construirea unui spital de peste 385 mil lei

Ciprian Trifan, vicepreședinte CJ Vaslui

Pentru acest an Județul Vaslui are ca priorități dezvoltarea și modernizarea infrastructurii rutiere, medicale și de protecție socială, precum și îmbunătățirea infrastructurii și activităților specifice protejării mediului înconjurător.

Principalele proiecte de investiții programate să demareze în acest an sunt:

  • Execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții “Construire secții la Spitalul nr. 2 Vaslui” (valoarea totală a proiectului este de peste 385,46 milioane lei).
  • Implementarea în continuare a proiectelor finanțate prin “Programul național de investiții Anghel Saligny”;
  • Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice la nivelul județului Vaslui;
  • Dotarea unităților de învățământ special din județul Vaslui;
  • BiblioHub Vaslui;
  • Având în vedere că aceste proiecte nu sunt exhaustive, Consiliul Județean Vaslui urmărește în mod continuu, în funcție și de oportunitățile de finanțare din fonduri guvernamentale sau europene, demararea de noi proiecte de interes județean.

Creștere cu până la 80% a valorilor contractelor de execuție

În implementarea proiectelor de construcții au apărut o serie de probleme generate de starea de urgență determinată de virusul Sars Cov2, creșterea exagerată a prețurilor tuturor resurselor folosite în construcții. Din cauza crizelor apărute în urma războiului din Ucraina au crescut și prețurile la energie și combustibil.

Întârzierea în implementarea proiectelor a fost generată și de falimentul asigurătorilor care au emis polițele de garanție de bună execuție, antre­prenorii întâmpinând greutăți în asigurarea reconstituirii GBE pentru restul rămas de executat.

De asemenea, pentru continuarea lucrărilor a fost necesară și actualizarea prețurilor din contractele de execuție a lucrărilor, în baza legislației apărute cu întârziere și cu multe modificări ulterioare.

Aceste aspecte au dus la încetarea unor contracte de lucrări din cauza dezechilibrului contractual între prețul ofertat și cel ajustat, la întârzieri foarte mari în finalizarea proiectelor, precum și la creșterea cu până la 80% a valorilor contractelor de execuție sume care, în mare parte, au trebuit să fie asigurate din bugetul beneficiarului.

Sus