Una dintre principalele direcții de alocare, anul acesta, a bugetului de investiții al Consiliului Județean Timiș este pentru ”Protecția Civilă – I.S.U. „Banat” – dezvoltarea infrastructurii specifice și achiziționarea de echipamente, în vederea îndeplinirii cu succes a misiunilor de intervenție și de protecție civilă a populației din județul Timiș și nu numai.
Învățământul special din județ beneficiază de peste 70 de milioane de lei, inclusiv fonduri nerambursabile, aferente Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Cheltuielile din acest capitol vizează renovarea energetică moderată, a unităților de învățământ special, și anume: Liceul Teoretic Special ”Gheorghe Atanasiu”, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă ”Constantin Păunescu” din Recaș, CSEI ”Alexandru Roșca” Lugoj, Liceul Teoretic Special ”IRIS”.
Alte cheltuieli de investiții vizează lucrări de consolidare și reabilitare a clădirilor în care își desfășoară activitatea unitățile de învățământ special.
Investițiilor în sănătate le-au fost alocate aproape 11 milioane de lei, fonduri pentru obiectivele derulate de CJ Timiș la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Pius Brânzeu” Timișoara, pentru infrastructură, pentru reabilitarea clădirilor existente și a instalațiilor aferente, dar și pentru noi construcții precum Maternitatea.
Pentru 2024 s-au alocat 32,5 milioane lei pentru reabilitarea, revitalizarea și introducerea în criteriul turistic a unor obiective istorice și culturale. Conacul Mocioni din Foeni, Castelul Huniade, Muzeul Național al Banatului sau sediul central al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” sunt doar câteva exemple.
Către capitolul Transporturi merg 86 de milioane de lei, care vizează investițiile de reabilitare, modernizare și extindere a infrastructurii județene (drumuri județene, poduri, amenajări intersecții și așa mai departe), dar și proiecte de mobilitate județeană, precum piste de biciclete sau infrastructură feroviară.
Un alt capitol foarte important este cel de autorități executive al CJ Timiș, căruia i-au fost alocați aproape 34 de milioane lei. Este un capitol prin care se derulează în mod direct investiții proprii ale județului. Acestea au în vedere investițiile de interes județean precum Centrul de legume și fructe de la Tomnatic sau Bazinul de înot din Jimbolia.
Cele mai mari proiecte de investiții programate să demareze în acest an
Reabilitarea școlilor de învățământ special, prin PNRR, rămâne o prioritate pentru Consiliul Județean Timiș, însă și lucrările de execuție la restaurarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castel Huniade, fiind azi Muzeul Național al Banatului, care se ridică la o valoare de aproximativ 40 milioane de euro, constituie un alt proiect important.
De asemenea, reabilitarea Bibliotecii Județene Timiș cu o valoare de peste 17 milioane lei sau construirea unui imobil nou pentru Stația de Pompieri Făget, unde vor fi investiți 4,3 milioane lei, fiind și acesta la fel de important. Nu în ultimul rând investițiile în infrastructura rutieră, inclusiv prin programul „Anghel Saligny”.
Lucrările pe șantiere sunt întârziate de multiple probleme
Lipsa forței de muncă cu experiență și calificări este printre primele probleme întâmpinate, inclusiv la nivelul diriginților de șantier. Acestea, precum și legislația stufoasă în vigoare, constituie un cumul de factori negativi în derularea proiectelor, afirmă reprezentanții CJ Timiș.
Fluctuația prețurilor materialelor de construcții, dar și dispariția unor sortimente de pe piață, care au fost deja stipulate în documentația tehnică, sunt, din păcate, probleme destul de des întâlnite pe parcursul lucrărilor.
Ca soluție la situațiile mai sus menționate, CJ Timiș a apelat, în unele cazuri, la rezilierea contractelor în cauză, reluându-se ulterior procedura de achiziție pentru un nou antreprenor sau la prelungirea termenelor de execuție, acolo unde s-au înregistrat întârzieri neimputabile constructorilor.