Oferte locuri de munca top

Județul Mehedinți: Continuă proiectele în execuție și vor fi demarate noi investiții

Aladin Georgescu, președinte CJ Mehedinți

Bugetul Consiliului Județean Mehedinți, pentru anul curent, a fost elaborat astfel încât să poată susține continuarea proiectelor aflate în curs de implementare, cu fonduri europene, guvernamentale sau fonduri proprii, dar să permită și demararea de noi investiții. Ca urmare, 62% din bugetul total merge către proiecte de investiții. Investițiile noi sunt în domenii precum cultură, conservarea patrimoniului cultural, dar și în digitalizare, pentru a facilita traiul cetățenilor din județul Mehedinți. Totodată, peste 130 kilometri de drumuri județene vor intra în lucru pentru a fi reabilitați.

Mari proiecte de investiții programate să demareze în acest an

Proiectele care vor demara în acest an și vor fi susținute de Consiliul Județean Mehedinți vizează mai multe domenii.

Sănătate

– consolidarea, reabilitarea și eficientizarea energetică a  Secției Dermato-Venerice din cadrul Spitalului Județean Drobeta Tr.Severin;

– consolidarea, reabilitarea și eficientizarea energetică a Secției Recuperare, Medicină fizică și Balneologie din cadrul Spitalului Județean Drobeta Tr.Severin;

– reabilitarea și eficientizarea energetică a Secției Neuropsihiatrie Gura Văii din cadrul Spitalului Județean Drobeta Tr.Severin.

Infrastructura rutieră

Prin PNI “Anghel Saligny”, anul acesta va începe execuția lucrărilor pe următoarele tronsoane:

– Modernizare/reabilitare DJ 607B, Magheru – Bunoaica – 19,3 km;

– Modernizare/reabilitare DJ 671E, Pârvulești – Căzănești (int. cu DN 67) – 14,9 km;

– Modernizare/reabilitare DJ 606A, Dumbrava (sfârșit sector modernizat) – Plopi (int. cu DJ 561A) – 13 km;

– Modernizare/reabilitare DJ 607D, Strehaia (halta CF) – Greci (începutul tronsonului reabilitat) – 13,8 km.

– Modernizare DC 76, pe tronsonul DC 74 – Stăncești – 3,8 km;

Cu fonduri europene în cadrul ”Programului Regional Sud – Vest Oltenia 2021 – 2027” CJ Mehedinți va demara proiecte pentru următoarele sectoare de drum:

– DJ 562, Gemeni – Dârvari – Obârșia de Câmp (intersecție DN 56A)”;

– DJ 564, Nicolae Bălcescu (intersecție DN 56A) – Viașu – Pătulele (intersecție DJ 562A) – Dănceu;

– DJ 564, Dănceu – Jiana (intersecție DJ 606)  – Scăpău (intersecție DJ 562)”; ”DJ 562 Devesel (intersecție DN 56B) – Scăpău (intersecție DN 56A, Stârmina);

– DJ 671E, DN67A (Corcova) – intersecție Pârvulești (limită Căzănești);

– DJ 671E, DN67(Ciovârnășani) – Șișești – Ilovăț – int. DJ 671A (Șovarna).

Cultură

O altă parte a bugetului pe anul curent se alocă proiectelor de restaurare, precum:

– Consolidare, reabilitare și restaurare Muzeul de Artă Drobeta Tr.Severin și ”File de Istorie”. Acesta din urmă cuprinde punerea în valoare a vestigiilor monumentului istoric, Podul lui Traian;

– Restaurarea, conservarea și punerea în valoare a Amfiteatrului Roman; consolidarea, reabilitarea și restaurarea Palatul Neoclasic ”Gheorghe Pleșa” din satul Obârșia de Câmp; restaurarea zidurilor Cetății Ada-Kaleh.

Proiectele de reabilitare a infrastructurii rutiere s-au derulat fără probleme majore

”Nu putem spune că au fost întâmpinate probleme majore la proiectele în derulare, întrucât ele au fost implementare cu responsabilitate în toate fazele, ceea ce a dus ca etapa de execuție să aibă un parcurs normal.

Micile modificări au fost rezolvate prin dispoziții de șantier, fără modificări substanțiale, în cazul proiectelor de reabilitare a infrastructurii rutiere”, spune președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu.

În ceea ce privește proiectele pentru reabilitarea și modernizarea infrastructurii de sănătate, aici au existat probleme în domeniul finanțării, în sensul în care Programul Operațional Regional 2014 – 2020, sursa inițială de finanțare, s-a încheiat la sfârșitul anului 2023.

Lucrările nefinalizate ar fi trebuit să continue pe buget propriu, ceea ce ar fi însemnat o presiune și mai mare asupra Consiliului Județean Mehedinți, care oricum suportă cheltuielile neeligibile. Din fericire, a fost găsit corespondent în exercițiul financiar actual și acestea au fost trecute pe Programul de Sănătate.

” Am speranța că toate eforturile în implementarea acestor proiecte se vor încheia cu succes anul acesta, când sperăm să finalizăm toate cele șase proiecte de modernizare a clădirii principale a Spitalului Județean de Urgență Drobeta Turnu Severin și a secțiilor externe”, afirmă Aladin Georgescu.

Sus