Oferte locuri de munca top

Județul Arad: Proiecte rutiere de anvergură vor demara anul acesta

Iustin Cioncă, președinte CJ Arad

Bugetul Consiliului Județean Arad se ridică anul acesta la peste 225 de milioane de euro. Este un buget record alocat pentru administrația județeană. Din totalul de peste 1,12 miliarde lei, aproape 73% merg spre investiții, adică 818,5 milioane lei. Mai mult de jumătate din bugetul de investiții va fi alocat pentru Transporturi, mai exact 478,39 milioane lei. Apoi urmează investițiile pentru Sănătate, care au alocat un buget de circa 32%. De asemenea, sume importante vor fi direcționate către investiții în Învățământ, Cultură, Autorități, Asistență socială.

Consiliul Județean are în desfășurare două proiecte de anvergură în infrastructura rutieră.

Primul este Drumul Expres Arad – Oradea, pentru care în acest an vor începe lucrările de execuție, în lipsa obiecțiilor. Lungimea totală a drumului, inclusiv cu legătura din Arad, va fi de 138 de kilometri. Traseul va cuprinde 86 de poduri și pasaje, pentru a se respecta regulile de biodiversitate din zona Salonta – Chișineu Criș.

Valoarea totală estimată a proiectului, conform studiului de fezabilitate, este de 11,7 miliarde de lei, iar durata de execuție propusă este de 24 de luni.

Proiectul va fi realizat prin parteneriatul dintre CJ Bihor, CJ Arad, primăriile municipiilor Oradea și Arad, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Ministerul Transporturilor.

Al doilea proiect este închiderea inelului de centură al municipiului Arad, prin construirea unui drum de 11 km care include un pasaj peste calea ferată, un pod peste Mureș, inclusiv pistă de biciclete. Acest drum unește DN 7 de DN 69 și, implicit, va face joncțiunea cu autostrada Nădlac – Arad – Timișoara.

Prin Programul Operațional Regional se va realiza modernizarea drumurilor din nordul județului, cu o lungime totală de 67 de kilometri.

În infrastructură au apărut obiective noi, precum Lipova – Neudorf, Peregu Mare – Peregu Mic, Felnac – Secusigiu – limita județ Timiș, Mocrea – Chier -Târnova, reabilitarea podului peste Crișul Alb, de la Șicula, construirea unor stații de autobuz la Aluniș sau refacerea podului peste valea Cigher.

Alte investiții importante

Anul acesta vor fi alocate către Spitalul Județean peste 20 de milioane lei pentru achiziționare de aparatură medicală și realizarea unor lucrări de reabilitare și modernizare a clădirilor aflate în administrarea unității sanitare.

Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș va beneficia de circa 250 de mii lei pentru dezvoltare.

Instituțiile culturale vor primi circa 10 milioane de euro pentru investiții.

Consiliul Județean beneficiază de fonduri prin PNRR, pentru șase proiecte mari, suma totală fiind de aproximativ 275 de milioane de lei.

Construirea de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie din Arad va beneficia de 208 de milioane lei, iar renovarea energetică moderată a clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad de 8 milioane lei.

De asemenea, se alocă pentru renovarea energetică moderată a clădirii Bibliotecii Județene AD Xenopol și a Complexului Muzeal Arad suma de 12 milioane de lei.

Referitor la calitatea lucrărilor, Andrei Ando, director executiv CJ Arad, spune: ”Am avut lucrări neconforme, în unele cazuri, și am dispus refacerea acelor porțiuni de lucrări pe banii constructorului. De asemenea, suntem foarte atenți la supravegherea lucrărilor și la recepția acestora, tot pentru a preveni și rezolva deficiențele

Sus