Trecerea de la o economie europeană bazată pe granturi la una bazată pe împrumuturi, trecerea de la investiţii în infrastructură la una bazată pe investiţii în energia verde sunt principalele direcții identificate de comisarul Johannes Hahn în mandatul său privind politica de coeziune a UE.
Potrivit acestuia agenda urbană aflată în curs de elaborare, politica de coeziune care a susţinut investiţiile în sectorul public pentru a amortiza efectele crizei şi fondul de solidaritate care a ajutat la reconstruirea zonelor afectate de inundaţii se numără printre cele mai importante realizări din timpul mandatului său.
“Prin susţinerea investiţiilor publice şi flexibilitatea investiţiilor europene, cu posibilitatea de reprogramare (…) şi prin gradul crescut de co-finanţare UE a ajutat ţări precum Cipru, Grecia, Ungaria, Irlanda, Portugalia şi România.” Acesta a adăugat că susţinerea europeană a amortizat cu aproximativ 45% prăbuşirea economică din timpul crizei.
Hahn a mai amintit că în timpul mandatului său aproximativ 1,5 miliarde de euro au fost investiţi în reconstruirea şi reabilitarea zonelor afectate de dezastre naturale. Noile regulamente în domeniu asigură finanţarea de urgenţă a acestui tip de proiecte.