S-au intensificat controalele făcute de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) în domeniul urbanismului și în cel al performanței energetice a clădirilor, în trimestrul III al anului trecut față de aceeași perioadă a anului anterior, conform celor mai recente date furnizate de ISC.
Ce nereguli au sesizat inspectorii ISC în domeniul urbanismului
În urma controalelor s-a constatat că activitatea de eliberare a documentelor de autoritate la nivelul unităților administrativ-teritoriale nu se desfășoară în condițiile legii în toate localitățile.
Astfel apar neconformități pe fondul fluctuației de personal din compartimentele de urbanism și a slabei pregătiri profesionale a acestora.
Activitatea de control și coordonare din partea consiliilor județene nu se poate desfășura eficient din cauza lipsei de personal calificat, cu calitatea de funcționar public cu atribuții în domeniul urbanismului, amenajării teritoriului și autorizării execuției lucrărilor de construcții, în structura de specialitate.
Efectele acestor neconformități pot fi eliberarea de autorizații de construire cu nerespectarea prevederilor legale, care pot genera prejudicii solicitanților și/sau vecinilor acestora.
Constructii demolate, pentru edificarea a peste 100 apartamente noi, in Capitala
În activitatea de control privind respectarea disciplinei de autorizare și execuție a lucrărilor de construcții s-au constatat:
* încălcări ale procedurii de eliberare a certificatului de urbanism și a autorizației de construire
* deficiențe privind sistemul de evidență a actelor de autoritate emise
* documentații tehnice incomplete
* lipsa avizelor și acordurilor necesare autorizării lucrărilor
* neorganizarea sistemului propriu de control în domeniul disciplinei de autorizare și executare a lucrărilor de construcții
* nerespectarea normelor de proiectare și a competențelor de semnătură.
Din cauza numărului mare de petiții sau adrese de corespondență din partea altor instituții, activitatea de control în domeniul amenajării teritoriului și urbanismului nu se poate desfășura cu respectarea unui program prestabilit, care să abordeze fenomene negative specifice domeniului. Acestea sunt: slaba pregătire a personalului din cadrul structurilor de specialitate organizate la nivelul administrațiilor publice locale, lipsa planului urbanistic general actualizat și a regulamentului local de urbanism aferent, proliferarea documentațiilor derogatorii care afectează vecinătățile.
În controalele efectuate s-au constatat deficiențe în activitatea de proiectare a documentațiilor urbanistice desfășurată de operatori economici și anume:
* nerespectarea cerințelor de proiectare și a competențelor de elaborare a documentațiilor urbanistice
* nerespectarea cerințelor de avizare și aprobare a documentațiilor urbanistice.
De asemenea au fost constatate abateri de la Ordinul nr. 63/1998 privind obligația afișării la loc vizibil a panoului de identificare a investiției și abateri de la prevederile art. 76 din Ordinul nr. 839/2009 privind comunicarea datei începerii lucrărilor de construcții, precum și a datei finalizării lucrărilor.
În activitatea desfășurată de autoritățile administrației publice locale s-au constatat deficiențe privind nerespectarea cerințelor de conținut, elaborare, avizare și aprobare a documentațiilor de urbanism.
Controlele din domeniul performanței energetice
Cele 127 controale privind performanța energetică a clădirilor au vizat respectarea cerințelor prevăzute de Legea nr. 372/2005, la clădiri noi și la clădiri existente la care s-au executat lucrări de creștere a performanței energetice.
Inspectorii ISC au verificat elaborarea și afișarea certificatelor de performanță energetică.
De asemenea, au verificat realizarea programelor de inspecție a sistemelor de încălzire și a sistemelor de climatizare.
Spre comparație, în perioada similară a anului anterior, au fost realizate 115 astfel de controale.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021