Activitatea sectorului de construcții se află pe un trend ascendent atât ca volum, cât și ca valoare de piață, fie că vorbim despre construcțiile rezidențiale, despre proiecte de inginerie civilă și industrială, sau despre infrastructură. Investițiile finanțate prin Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR) au condus la creșterea numărului de proiecte în execuție în zona de infrastructură și, de asemenea, a numărului de proiecte aflate în stadiul de pregătire și licitare.
Ion Crăciunescu, director general IBB-HIB România, a spus: ”În acest moment avem mai multe lucrări de întreținere periodică, covoare asfaltice, pentru drumuri naționale și autostrăzile A2 și A3, în București, Prahova și Giurgiu. Aceste lucrări se vor derula de-a lungul următorilor patru ani.
Am demarat lucrările de execuție la autostrada A7, Lot 1 Dumbrava – Mizil, sector 2 km 0+000 – km 7+500, inclusiv proiectul de Deviere temporară DN1D / Execuție lucrări așternere piatră spartă, asfalt și marcaje rutiere.
Un alt proiect pe care tocmai l-am demarat este cel de Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului București Sud între A1 (km 55+520) si DN 5 (km 40+000) – Lot I Lărgire la 4 benzi a centurii rutiere a Municipiului București Sud între A1 (km 55+520) și km 54+700 inclusiv parcarea de lungă durată de la km 54+765.
În această perioadă am finalizat lucrările, ca subantreprenori, la Pasaj Oltenița și la Pasaj Berceni și suntem în plină recepție la proiectul de Execuție lucrări în vederea finalizării investiției extindere spre nord a platformei nr.1 de staționare a aeronavelor la AIHCB.”
În ceea ce privește construcțiile rezidențiale, domnul Crăciunescu consideră că românii conștientizează din ce în ce mai mult importanța unui confort sporit al spațiul de locuit, își doresc facturi mai mici la utilități, mai multe spații verzi în proximitatea casei și mai multă apropiere de natură.
”În întâmpinarea acestor dorințe venim pe piața de construcții rezidențiale cu un complex rezidențial în nordul Bucureștiului, iResidence, proiect pentru care vizăm certificare BREEAM Excellence. Ne dorim să extindem activitatea de dezvoltare imobiliară și vom demara în curând un nou proiect în cartierul Sopor din Cluj”, menționează Ion Crăciunescu.
România are nevoie de infrastructură de transport și are bugete din ce în ce mai mari pentru astfel de proiecte
Nevoia reală pe care România o are în ceea ce privește existența unei rețele de drumuri și autostrăzi care să faciliteze un transport rapid și sigur pentru cetățeni și bugetele din ce în ce mai mari disponibile pentru investiții în infrastructură la CNAIR, îl determină pe directorul general al IBB-HIB România să privească cu optimism acest sector din businessul său atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.
De asemenea compania investește și se dezvoltă continuu în tehnologii pentru activitățile pe care le desfășoară în momentul de față, precum și în linii noi de business.
”De curând am instalat la sediul nostru din Pantelimon un sistem fotovoltaic pentru a reduce consumul de energie și, implicit, impactul pe care îl avem asupra mediului. Urmează să instalăm un sistem fotovoltaic și la baza noastră de producție din Ciorogârla.
O altă investiție considerabilă a fost făcută pentru flota noastră de utilaje și autoutilitare pentru a crește performanța și rapiditatea execuției lucrărilor. La începutul anului am investit deja în achiziția a 20 de camioane produse în România și o freză la rece Wirtgen W200Fi, pentru asfalt și beton. De asemenea, flota noastră s-a mărit cu două autoutilitare betoniere fabricate în România.O altă direcție de investiții privește baza de producție beton civil și beton rutier. Avem deja două uncte de producție, în Pantelimon și în Ciorogârla, și suntem în negocieri pentru a deschide o a treia stație”, a precizat domnul Crăciunescu.
Creșterea prețurilor și lipsa personalului calificat continuă să îi îngrijoreze pe manageri
Provocările cu care constructorii s-au confruntat în 2022 și care au în continuare impact asupra business-ului au fost creșterile de prețuri atât la materia primă și materiale, cât și la energie.
”De asemenea, fluctuațiile de pe piața forței de muncă și lipsa personalului calificat sunt alte dificultăți pe care ne străduim să le depășim.
Considerăm că cea mai mare provocare pe termen mediu și lung constă în implementarea în activitate noastră de tehnologii care să reducă impactul pe care compania îl are asupra mediului”, subliniază Ion Crăciunescu
Este dificil să găsești forță de muncă calificată într-un sector care se află în plină creștere. Concurența pe piața de muncă este acerbă.
”Creștem brandul de angajator și încercăm să identificăm și să angajam oameni care au valori similare cu valorile noastre. În același timp compania noastră dezvoltă programe de fidelizare a angajaților pentru a reduce cât mai mult fluxul de personal și a crește gradul de retenție”, mai spune directorul general IBB-HIB România.