Urare Craciun 2024

Ioan Aschilean, ACI Cluj: Ne bazam pe numeroasele contracte castigate

Evoluția bună în acest an a antreprenorului general ACI Cluj este susținută de numeroasele sale contracte câștigate pentru proiecte de investiții din diferite domenii.

Ioan Așchilean, președintele ACI Cluj, spune că firma deja a obținut mai multe contracte și, garantat, va mai participa și la alte licitații.

Pe lângă activitatea de construcții, din cadrul societății mai fac parte o fabrică de confecții metalice și una de prefabricate din beton. Fabricile au o capacitate destul de mare încât să asigure necesarul proiectelor în care constructorul este direct implicat, precum și pentru proiectele altor beneficiari.

Pe lângă cele două fabrici, tot din grup mai fac parte și două stații de betoane, din care una este mobilă. În aceste două stații sunt produse betoane de ciment, betoane rutiere și agregate naturale stabilizate cu ciment. Toate produsele, atât cele din fabrici câte și cele din stațiile de beton, sunt certificate și corespund normativelor.

”Certificările, acreditările și experiența pe care societatea noastră le are în diferite domenii ne fac posibili parteneri pentru orice proiect, fie că e vorba de infrastructură rutieră sau feroviară, fie că e vorba de construcții civile”, mai spune domnul Ioan Așchilean.

Va fi un an plin de provocări, impredictibil și imprevizibil

Contextul geo-politic, criză financiară și, nu în ultimul rând, războiul din Ucraina pot schimbă de la o oră la altă foarte multe. Cu toate acestea, domnul Așchilean crede că va fi un an bun pentru firmele de construcții, dificil, dar bun.

România trece printr-un proces de modernizare, prin PNRR se realizează un număr foarte mare de investiții atât în infrastructura rutieră, feroviară, cât și în proiecte care au ca scop să îmbunătățească nivelul de calitate a vieții: școli, săli de sport, stadioane, spitale, aeroporturi.

Multe provocări ce trebuie depășite

Creșterea prețurilor la principalele materiale de construcție poate să afecteze foarte tare proiectele în derulare și reprezintă o provocare în pregătirea participării la licitații, precum și în asigurarea necesarului de materiale.

De asemenea, este o lipsă de corelare între creșterea salariului minim în sectorul construcțiilor și valoarea proiectelor estimată în studiile de fezabilitate elaborate până acum. Aceste studii stau la baza întocmirii documentației pentru diferite licitații.

Totodată, necorelarea dintre indicele de cost în construcții calculat de Institutul Național de Statistică și creșterea salariilor minim și mediu din sector afectează ajustarea valorii contractelor la un nivel cât mai apropiat de realitate.

Lipsa forței de muncă este o provocare la fel de mare, căreia trebuie să îi facă față atât antreprenorul, cât și partenerii săi.

Problemele legate de forța de muncă au impact foarte mare nu doar în domeniul construcțiilor, ci și în alte domenii tehnice. Din păcate, desființarea școlilor profesionale a dus la o lipsă foarte mare de personal calificat, de ”meseriași”. Această problemă o întâlnim în România, dar și la nivel european.

Pentru a putea face față proiectelor pe care are și, bineînțeles, producției din cele două fabrici, ACI Cluj a trebuit să aducă personal din afară Europei.

”În acest moment avem un număr mare de angajați din zona Asiei. În ceea ce privește tinerii absolvenți, ne place să credem că renumele societății, condițiile salariale și restul avantajelor oferite reprezintă un motiv ca să își dorească să facă parte din colectivul ACI”, menționează Ioan Așchilean, președintele ACI Cluj.

Sus