Oferte locuri de munca top

Investitorii grecii şi chinezi vor să construiască locuinţe în ţara noastră

Razvan Cuc, presedinte REMAX Romania

Razvan Cuc, presedinte REMAX Romania

Piaţa imobiliară rezidenţială este într-o evidentă relansare, atât în ceea ce priveşte volumul construcţiilor noi, al tranzacţiilor, cât şi nivelul preţurilor, apreciază Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România, care deţine master franciza lanţului american de agenţii imobiliare.

Din ce în ce mai mulţi investitiori sunt interesaţi să dezvolte ansambluri rezidenţiale. “Dacă anul trecut am avut o cerere timidă pentru terenuri pentru dezvoltări, acum avem mai multe cereri decât oferte”, subliniază domnul Cuc.

În Bucureşti, cele mai multe solicitări pentru achiziţia de terenuri pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale vin din partea clienţilor străini, îndeosebi greci şi, mai recent, chinezi. Există cerere atât pentru terenuri mici, cât şi medii şi mari, precizează Andrei Marinescu, broker RE/MAX Properties, Bucureşti.

Deocamdată, piaţa rezidenţială este în continuare dominată de dezvoltatori locali. Aceştia încearcă să vândă locuinţele încă din faza de construcţie şi în mare măsură şi reuşesc acest lucru.

Potrivit datelor RE/MAX România, numărul tranzacţiilor cu locuinţe a crescut cu 5% la nivel naţional în acest an comparativ cu 2014.

În ceea ce priveşte preţul pe metrul pătrat, în Bucureşti, pentru un apartament vechi, acesta se situează, în zonele din cartierele limitrofe sub 1.000 euro pe mp, iar în cele centrale între 1.000 şi 1.500 euro, chiar 2.000 euro. În cazul unui apartament nou, preţul variază, de la 800 de euro pe mp, în zonele periferice, la  3.000 euro pe mp, în zonele centrale.

În general, preţul de tranzacţionare a locuinţelor este cu 10-15% mai mic faţă de preţul iniţial, de promovare.

Piaţa imobiliară din Bucureşti este în continuare destul de nişată pe anumite segmente. Astfel, locuinţele cu preţuri cuprinse între 30.000 şi 80.000 de euro au fost printre cele mai numeroase din punct de vedere al tranzacţiilor efectuate. Vânzarea lor a fost susţinută de programul Prima Casă şi de aplicarea unei cote de 5% TVA.

Pe segmentul mediu de preţ, de peste 85.000 euro şi până la 150.000 euro, numărul ofertelor noi a fost însă foarte mic în acest an, iar gradul de absorbţie, precum şi oferta, sunt atenuate din cauza lipsei de finanţări facile pentru acest segment.

În ceea ce priveşte piaţa rezidenţială de lux, cu locuinţe de peste 150.000 de euro, acest an a adus stabilitate, deoarece astfel de locuinte se cumpără prin aport integral din partea cumpărătorilor sau prin cote de finanţare mai reduse şi, astfel, presiunea cumpărătorilor pe preţ este mai mare. În plus, cererea pe aceste segmente este mai mică faţă de ofertă, mai spun reprezentanţii RE/MAX.

“România mai are mult de crescut ca preţuri faţă de celelalte capitale europene, suntem încă o ţară ieftină, dar cu randamente foarte bune”, consideră preşedintele RE/MAX România.

În prezent, reţeaua RE/MAX România cuprinde 14 birouri în regim de franciză, faţă de şapte la finele anului trecut. “În următorii opt ani ne propunem să depăşim 110 birouri francizate şi peste 1.000 de agenţi imobiliari afiliaţi”, afirmă Răzavan Cuc, preşedinte RE/MAX România.

Totodată, şi afacerile lanţului au crescut. “Pentru acest an, mizăm pe o dublare a cifrei de afaceri din comisioane faţă de anul tecut, până la circa un milion de euro”, a mai spus domnul Cuc.

Sus