Oferte locuri de munca top

Investitori germani si spanioli vor amplasa 37 de turbine eoliene in judetul Vaslui

În cadrul a două noi proiecte private de investiții vor fi înființate parcuri eoliene pe terenuri cu suprafața de 42 de hectare, situate în județul Vaslui. Investitorii sunt companii din Germania și din Spania.

Acordurile de Mediu pentru realizarea celor două proiecte vor fi semnate în această săptămână, după cum a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Primul din proiectele pentru care Agenția pentru Protecția Mediului Vaslui a emis Acord de Mediu, în această săptămână, vizează construirea unui parc eolian format din 27 de turbine eoliene de 6.2 MW fiecare, cu o putere instalată totală de 167,4 MW. Amplasamentul va acoperi o suprafață de teren de 320.225 mp (32,02 ha), din extravilanul comunelor Banca, Dodeşti, Roşieşti şi Viişoara, din județul Vaslui.

”Valoarea investiţiilor propuse în proiect este impresionantă, fiind cuprinsă între 184 și 217 milioane de euro”, a spus președintele ANPM.

Potrivit directorului executiv al Agenției pentru Protecția Mediului – Vaslui, Mihaela Budianu, capacitatea de producţie a centralei eoliene al cărei titular este Prowind Rosiești SRL va varia în funcţie de viteza vântului. Firma este deținută de investitori din Germania.

Principalele lucrări propuse pentru punerea în funcţiune a parcului eolian vizează: realizarea de fundaţii şi platforme tehnologice pentru montajul turbinelor eoliene; instalarea turbinelor eoliene cu înălţimi cuprinse între 155 și 165 m (turn) + 75 m şi 85 m (pale); amenajarea drumurilor de exploatare agricolă pentru trafic greu, în limita a 5,5 m lăţime şi lărgiri suplimentare în secţiunile de curbă, precum și amplasarea staţiei lor interne de transformare, pe teritoriul comunei Viişoara.

Alte 10 turbine primesc mâine Acordul de mediu

Centrala electrică Eoliană Costești, un alt proiect de construire a unui parc eolian, în valoare de 25 de milioane de euro, va primi, mâine, Acord de Mediu.

Dezvoltator este firma Elawan Bucharest Renewable Energy 10, deținută de investitori spanioli.

Turbinele ce vor fi montate vor avea o capacitate individuală de 7.2 MW, vor ocupa o suprafață de aproape 10 hectare, din extravilanul comunei Costești și vor avea, conform proiectului, fundații din beton armat, platforme de operare și montaj, stație de transformare și linii electrice subterane.

Anul trecut, în nordul județului Vaslui, au mai fost autorizate din punct de vedere al protecției mediului, de instituția subordonată Ministerul Mediului – România, alte două proiecte-gigant pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile, având un total de 62 de turbine eoliene de mare capacitate, cu înălțimi de până la 206 metri.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024


Sus