În ciuda unei descreșteri a investiţiilor în spaţiile de retail din Europa în prima parte a anului volumul total rămâne peste media ultimilor cinci ani.
Investiţiile directe în spaţiile de retail din prima jumătate a anului au atins 20,7 miliarde de euro, în scădere cu 19% faţă de performanţa excepţională din primul semestru al anului trecut când volumul investiţiilor a ajuns la 25,5 miliarde de euro. Aceasta a fost stimulată în principal de cinci tranzacţii de 500 de milioane de euro și 17 tranzacţii în valoare de 300 de milioane de euro.
Scăderea investiţiilor în spaţiile de retail se bazează pe o scădere a activităţii în Marea Britanie și Germania.
Volumul investiţiilor a crescut cu 17% în afara acestor două pieţe de top cu creșteri notabile ale tranzacţiilor pe retail în Austria, Irlanda, Italia, Eleveţia, România, Ungaria. și Polonia. Franţa a înregistrat o creștere semnificativă cu o creștere de 40%.
Cele mai mari tranzacţii ale perioadei au fost achiziţia Forum Block din Helsinki pentru 576 milioane de euro și achiziţia Grand Central Birmingham pentru 441 de milioane de euro, potrivit unui raport JLL citat de europaproperty.com. În a doua parte a primului semestru pe lista tranzacţiilor au fost incluse Blanchardstown Centre din Dublin.
“Ne așteptăm ca investiţiile anuale să fie sub nivelul record din 2015 dar peste media ultimilor cinci ani. Pentru cea mai mare parte volumele în scădere sunt rezultatul lipsei de lichidităţi și nu o dovadă de slăbiciune a pieţei, lucru exemplificat chiar de cazul Germaniei “, a declarat James Brown, director al European Research pentru JLL. Acesta a mai precizat că volumul de lichidităţi din surse publice care va fi investit în imobiliare ar putea constitui o provocare pentru lichiditatea pieţei pe termen mai lung.