Companiile și regiile autonome vor putea accesa până la 10 milioane de euro pentru unul sau mai multe proiecte în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii). Schema a intrat deja în vigoare și va fi aplicată până la data de 31 decembrie 2027 (fișier atașat la finalul știrii).
Bugetul total estimat al schemei este echivalentul în lei al sumei de 150 milioane de euro și reprezintă sume nerambursabile din Fondul pentru modernizare.
Este vizată sprijinirea investițiilor în dezvoltarea capacităților de stocare conectate la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile, inclusiv centrale hidroelectrice.
Capacitatea de stocare (baterii) absoarbe anual cel puțin 75% din energia produsă în instalația de producție energie din surse regenerabile la care este conectată direct.
Schema este bazată pe procedură de ofertare concurențială și se adresează operatorilor economici de tipul societăților (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii și întreprinderi mari, exclusiv întreprinderi nou-înființate) și regiilor autonome.
Procedura se aplică numai instalațiilor noi de stocare a energiei electrice conectate la o instalație existentă de producere a energiei din surse regenerabile de energie, inclusiv centrale hidroelectrice.
Cererea de finanțare va conține cel puțin următoarele informații: denumirea ofertantului și dimensiunea întreprinderii; descrierea proiectului, inclusiv data începerii și a finalizării acestuia; obiectivele proiectului, indicatorii și rezultatele așteptate; localizarea proiectului;
bugetul proiectului; cheltuielile proiectului (eligibile și neeligibile); valoarea ajutorului de stat solicitat pentru proiect, inclusiv valoarea ajutorului de stat în euro/MWh, valoare ce va reprezenta criteriul de selecție în cadrul procedurii de ofertare concurențială.
Durata de implementare a proiectului nu va depăși 24 de luni de la semnarea contractului de finanțare și data de 31 decembrie 2029.
Descărcați aici