Noua strategie pentru dezvoltarea reţelei electrice prevede investiţii de aproximativ 5 miliarde de lei în următorii cinci ani.
Compania Naţionala de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” S.A. planifică dezvoltarea RET, ţinând seama de stadiul actual și evoluţia prognozată a consumului, parcului de producţie și schimburilor de energie electrică și elaborează la fiecare doi ani un Plan de dezvoltare pentru următorii zece ani succesivi, supus aprobării ANRE și proprietarului reţelei, conform legislaţiei în vigoare.
Documentul elaborat pentru următorii zece ani a primit recent aprobarea ANRE, potrivit datelor furnizate de Transelectrica.
Principalele direcţii de dezvoltare până în 2025 vizează extinderea RET prin construcţia de linii noi și retehnologizarea staţiilor existente; creșterea capacităţii de interconexiune; creșterea capacităţii de transport între zona de est (Dobrogea) și restul SEN interconectat; siguranţa alimentării consumului din zone deficitare și retehnologizarea și modernizarea staţiilor existente.
Astfel, la finalul anului 2025 Transelectrica va opera un parc de echipamente adus la zi din punct de vedere tehnologic, cu grad înalt de fialibilitate și eficienţă energetică.
Demersurile sunt necesare pentru cresterea calităţii serviciului de transport și scăderea costului de operare a reţelei (exploatare, mentenanţă și consum intern).
Strategia include și proiectele în domeniu declarate de interes comun european:
* Proiectul 138 „Black Sea Corridor” (LEA 400 kV d.c. Smardan – Gutinas; LEA 400 kV d.c. Cernavoda – Stalpu, cu un circuit intrare/iesire in Gura Ialomitei);
* Proiectul 144 „Mid Continental East Corridor” (LEA 400 kV d.c. Resita (RO) – Pancevo (Serbia); LEA 400 kV Portile de Fier – Resita si extinderea statiei 220/110 kV Resita prin constructia staţiei noi de 400 kV; trecere la 400 kV a LEA 220 kV d.c. Resita –Timisoara – Sacalaz – Arad, inclusiv construirea staţiilor de 400 kV Timisoara și Sacalaz).
La investiţiile de 5 miliarde de lei pentru modernizare și extindere se adaugă investiţii pentru noile racordări care vor fi suportate din tariful de racordare plătit de utilizatori.