Urare Craciun 2024

Interesul manifestat in piata inchirierilor in Romania ramane stabil

1677.jpg Piata chiriilor si gradul de ocupare al spatiilor comerciale se consolideaza, dupa o perioada de scadere a interesului pe parcursul ultimilor trei ani, se arata in Buletinul Global RICS pe trimestrul I 2014.
Increderea investitorilor in piata imobiliara locala, desi practic stabila pe perioada trimestrului precedent, continua o tendinta de imbunatatire, atingand cel mai ridicat nivel comparativ cu inceputul anului 2011. Cu toate acestea, se anticipeaza ca pe termen scurt, valorile activelor generatoare de venituri vor ramane stabile.
Datorita in parte a activitatii puternice de pre-inchiriere in sectorul de birouri, indicele increderii chiriasilor este la cel mai inalt nivel (+9%) inregistrat comparativ cu aceeasi perioada a anului 2011, in timp ce cererea de spatii ramane evident pozitiva si simtitor mai mare decat cresterea asteptata in totalul spatiului de birouri disponibil in viitorul apropiat.
Decalajul dintre cele doua a crescut in ultimul trimestru, ceea ce a rezultat intr-o crestere brusca a asteptarilor asupra evolutiei chiriilor in trimestrul urmator, aceasta tendinta pozitiva inregistrandu-se pentru prima data in ultimii patru ani.
„Impactul rezultatelor bune inregistrate de sectorul agricol si cel industrial, a ajutat economia romaneasca sa inregistreze o crestere de 3,5% a PIB-ului pentru intregul an 2013, acest lucru reflectandu-se in mod clar in sentimentul pozitiv al pietei imobiliare pe Trimestrul I al anului 2014”, conform comentariilor lui Ovidiu Prunea MRICS, membru al Board-ului RICS Romania.
Pe de alta parte, pentru piata investitiilor imobiliare – investitiile in active generatoare de venituri-, situatia este mai temperata. Sondajul confirma faptul ca cererea de investitii a continuat sa creasca (la +29%), desi aceasta este o rata de crestere mult mai modesta decat in cele doua trimestre precedente (60% si, respectiv, 40%). In plus, asteptarile privind cresterea valorilor activelor in urmatoarele trei luni este mult atenuata. In ciuda nivelului minim pozitiv tendinta generala releva una dintre perspectivele cele mai optimiste din ultimii trei ani. In ceea ce priveste indicele asteptarilor de crestere a valorilor activelor investitionale pentru urmatoarele 12 luni, acesta prezinta o imbunatatire neta semnificativa de aproape 40%.
Desi in Trimestrul I – 2014, cererea de achizitionare a proprietatilor neperformante, asa numite „distress”, ramane strans echilibrata cu oferta, se anticipeaza ca in viitorul apropiat, mai multe institutii financiare vor scoate pe piata portofolii mari de active neperformante, crescand astfel subtantial oferta.
„Dorinta institutiilor financiare de a-si recupera capitalul investit, dificultatile in finantarea de noi achizitii, incertitudinile politice pe termen scurt ivite in acest an electoral, sunt cele mai probabile motive datorita carora asteptarile de crestere a valorilor investitiilor in acest domeniu pe termen scurt sunt reduse”, comenteaza Nicoleta Radu MRICS, membra a Board-ului RICS Romania.
Sondajul indica faptul ca atat cererea din partea investitorilor, precum si oferta pe piata activelor investitionale sunt in crestere in Trimestrul I din 2014. „Romania prezinta un mix foarte interesant de factori macroeconomici si specifici pietei imobiliare, ce se coaguleaza intr-un scenariu deosebit de atractiv pentru activitatea de investitii in domeniul imobiliar. Investirea intr-un produs de prim rang in Romania astazi prezinta bariere de intrare pe piata mult reduse si fluxuri financiare viitoare consistente si mult mai usor de protejat in comparatie cu pietele mature europene.. Lipsa lichiditatii din piata in mod special pentru volumele mari de investitii si activitatea de finantare extrem de selectiva a bancilor au limitat considerabil livrarile de noi spatii pentru toate tipurile de active imobiliare. Criza financiara a generat de asemenea procese masive de restructurare carora foarte putine active le-au supravietuit, iar In tot acest timp cererea specifica din piata a crescut gradual si s-a consolidat an dupa an” a comentat Radu Boitan, FRICS, Presedinte al Board-ului RICS Romania .
Oricum dificultatile inca subzista, rata de crestere a cererii si ofertei in piata activelor investitionale imobiliare ramanand substantial redusa fata de ultimele 6 luni.
Se anticipeaza insa ca valorile acestor active se vor stabiliza in viitorul apropiat. Impreuna, toate aceste lucruri pot fi vazute ca prezentand inca un deficit de incredere pe termen scurt pentru pietele de investitii.
„Dar, perspectivele pe urmatoarele 12 luni, sunt mult mai pozitive. Cresterea economica pentru 2014 este de asteptat sa depaseasca rezultatele deja foarte bune din 2013, si ca urmare sa revina increderea in piata imobiliara, iar investitiile sa reactioneze corespunzator. Mai mult decat atat, se poate anticipa reintoarcerea investitorilor internationali in Romania in cautarea unor rentabilitati superioare , cresterea lichiditaii in piata avand drept urmare logica compresia randamentelor imobiliare in piata pe termen scurt si mediu aspect ce nu mai este realizabil in alte parti din CEE „, remarca David Howard MRICS, Membru al Board-ului RICS Romania.

Sus