Oferte locuri de munca top

Interconectarea regiunilor României va deveni realitate în patru ani

imbarcare OtopeniRegiunile istorice ale României ar putea fi interconectate în doar patru ani. Autostrada Transilvania 2017-2018, din Brașov până în Borș, urmează să fie gata în doi ani. Vor începe şi lucrările la autostrada Pitești-Sibiu şi la Comarnic-Brașov.
La facilitarea transportului între regiunile ţării vor contribui şi şapte aeroporturi internaţionale mari şi 10 porturi dunărene, plus 14 centre intermodale incluse în Master Planul General de Transport.

Un important pachet investițional de aproape 9,5 miliarde de euro, acordat prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare, urmează să fie utilizat pentru proiecte din domeniul transportului, mediului și energiei în România.
Investițiile în cauză reprezintă peste 40% din totalul de 23 de miliarde de euro alocate României prin politica de coeziune pentru a stimula creșterea economică, crearea de locuri de muncă și investițiile.

Master Planul General de Transport al României, ce va fi implementat prin Programul Operațional pentru Infrastructură Mare, este aproape finalizat. Discuțiile recente între autoritățile române și Comisia Europeană s-au concentrat asupra criteriilor de selecție a proiectelor în funcție de viabilitatea lor economică, precum și din punct de vedere al posibilității de includere a lor în rețeaua principală TEN-T.

Ioan Rus, ministrul transporturilor, a declarat:
“Am trimis răspunsuri la toate observațiile pe care Comisia Europeană le-a avut la Master Planul General de Transport. Sperăm ca în cel mai scurt timp să primim aprobarea finală pe el și să se semneze programul de infrastructura mare în România, pentru că e momentul în care vom ști exact care sunt sumele pe care le avem la dispoziție, vom putea prioritiza.”

În prezent rata de absorbţie a fondurilor europene pe infrastructura de transport este de 58-59%. Ioan Rus şi-a exprimat speranţa ca până ca în exercițiul financiar 2007-2013 să fie depăşită rata de absorbţie de 80%.

Celelalte ţări membre au început să aplice în 2014 pentru fondurile aferente perioadei de programare 2014-2020. “Noi vom începe în 2016, deci cu întârziere de doi ani. Avem în față obiective extrem de mobilizatoare care presupun implicare și determinare ca să poată fi duse la îndeplinire. Dar având acest document strategic, cunoscând banii alocați, banii care vin de la Comisia Europeană și cei 7 miliarde de euro de la Bugetul de stat prin HG, dat fiind că mizăm pe creștere economic în continuare, am găsit spațiul fiscal pentru încă 7 mld.”, a precizat Ioan Rus.

Sus