Oferte locuri de munca top

Intentia de majorare a investitiilor straine este la nivel scazut

Mai puțini investitori străini din țara noastră își planifică majorarea investițiilor, conform celei mai recente ediții a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Străini – Business Sentiment Index.

Doar 36% dintre respondenți (mai puțin cu 6% decât în ​​ediția de primăvară) au planificate majorări de investiții pentru următoarele 12 luni. Acesta este cel mai scăzut nivel înregistrat din anul 2020 până în prezent.

43% dintre companii vor menține investițiile la fel ca în anul precedent, iar 22% le vor reduce.

Totodată, 71% dintre companii vor continua reducerea costurilor pentru perioada următoare.

Atractivitatea proiectelor din România în comparație cu locațiile similare s-a redus de la ultima ediție a BSI (44% față de 53% în martie 2024), iar 24% dintre respondenți consideră România mai puțin atractivă decât locațiile din regiune.

România rămâne necompetitivă din punct de vedere al birocrației și al consecvenței aplicării politicilor (80%), al poverii de reglementare (64%), al fiscalității și al infrastructurii (50%).

Disponibilitatea unei forțe de muncă adecvate este singura considerată competitivă (62%).

Principalele cauze pentru această deterioare a percepției investitorilor rămân neclaritățile/ incertitudinile legislative (80%) și fiscalitatea (70%).

Rezultatele ultimelor ediții BSI sunt confirmate și de cele mai recente date publicate de BNR în ceea ce privește fluxul net de investiții străine directe înregistrat în anul 2023 în valoare de 6,7 miliarde euro, în scădere cu 36,3 % față de valoarea înregistrată în anul 2022.

În primele șapte luni ale anului 2024, investițiile străine au fost, de asemenea, mai mici cu 23% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cu toate acestea, peste jumătate din respondenți (65%) se așteaptă ca veniturile din afacerile din România pentru anul viitor să crească față de anul precedent, iar 66% dintre respondenți se așteaptă la creștere pe piața internă, în timp ce pe piața de export, 50% se așteaptă la creștere și 44% la stagnare (valori similare cu ediția din primăvară).

Mediul de business a identificat ca fiind avantaje pentru afaceri și relații comerciale fondurile UE și reformele PNRR, tranziția energetică și stimulentele fiscale pentru investițiile în cercetare și dezvoltare.

Companiile respondente fac parte din diferite sectoare de activitate definite în sens larg – producție, comerț, servicii și construcții.

Totodată, 55% au înregistrat o cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei și 59% au un număr total de angajați ce depășește 1000 de persoane.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor membre FIC a reprezentat aproximativ 22% din PIB-ul nominal în 2023, respectiv aproape 348 miliarde lei.

FIC atrage atenția că este nevoie de o viziune pe termen lung pentru a asigura o dezvoltare constantă și sustenabilă a economiei.

De asemenea, în perioada următoare România trebuie să contureze un plan de ajustare al deficitului bugetar cu principii clare și sănătoase pentru a reduce presiunea deficitelor gemene, dar și pentru a asigura predictibilitatea necesară investițiilor private mari, sunt de părere reprezentanții FIC.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus