Oferte locuri de munca top

Inteligenta Artificiala in sectorul constructiilor

Sectorul construcțiilor a avansat puțin în ceea ce privește digitalizarea, dar analiștii de la ING Think nu se așteaptă la câștiguri mari de productivitate pe termen scurt. Aceasta din cauză că posibilitatea de a crește și de a gestiona o cantitate mai mare de muncă sau cereri este limitată din cauza naturii fizice a muncii.

În comparație cu alte sectoare, cel al construcțiilor este mai puțin digitalizat, dar, în ciuda acestui fapt, ritmul de creștere a fost mai mare în ultimii 25 de ani comparativ cu alte sectoare. Motivul principal pentru acest efect de recuperare este că internetul a devenit mobil în acest timp. Tot felul de dispozitive portabile (tablete și telefoane mobile) în combinație cu rețelele wireless (2G, 3G, 4G și lansarea actuală a 5G) au făcut posibil ca informațiile digitale să fie accesate de pe șantier. Acest lucru este cheia pentru companiile de construcții; un computer la birou nu oferă prea multă valoare pentru antreprenori, deoarece majoritatea procesului de construcție este în exterior și într-o locație diferită pentru fiecare proiect.

Inteligența artificială (IA) este în esență studiul și dezvoltarea sistemelor informatice care pot îndeplini sarcini ce necesită în general inteligență umană. Prin urmare, include atât învățarea automată, cât și învățarea profundă.

Inteligența artificială generativă (IA gen) este un subdomeniu al învățării profunde – sisteme informatice care pot genera date noi în loc să le analizeze doar. Diferă de alte forme de IA prin capacitatea sa de a genera conținut (de exemplu, crearea de text, matematică, codare și videoclipuri) care emulează conținutul generat de oameni.

IAgen oferă tot felul de aplicații noi pentru o proiectare mai eficientă, cum ar fi proiectarea parametrică, în care modelele multiple și diferite opțiuni sunt generate automat în modelul de proiectare. Un model parametric calculează instantaneu consecințele dacă este modificată o variabilă (de exemplu, dimensiunea clădirii).

IA urmărește, de asemenea, să optimizeze procesele de construcție. Sistemele IA pot determina cele mai eficiente secvențe de lucru, pot aloca resurse și pot identifica potențiale blocaje în proiecte.

Cu toate acestea, analiștii ING Think cred că impactul IAgen în construcții va fi limitat în comparație cu alte sectoare.

Nivelul îmbunătățit, dar încă scăzut de digitalizare a sectorului și scalabilitatea limitată (datorită structurilor fizice care trebuie produse) înseamnă că implementarea IAgen în construcții este mai puțin atractivă decât ar putea fi pentru alte sectoare.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iulie-august2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus