Oferte locuri de munca top

Institutul National de Formare în Sectorul Public, propus de parlamentari

Formarea şi perfecţionare profesională în sectorul public ar putea fi organizată de o singură entitate.

Astfel, a fost propusă înființarea Institutului Național de Formare în Sectorul Public.

Propunerea legislativă a fost depusă în Senat de către mai mulți parlamentari PSD.

Inițiatorii propunerii spun că, la nivelul anului 2025, sistemul de formare profesională în sectorul public este dispersat şi ineficient.

Există mai multe instituţii care oferă cursuri şi pregătire, cu menţiunea că acestea funcţionează în paralel, fără o coordonare reală, cu atribuţii care se suprapun şi fără o viziune comună.

De asemenea, lipsesc un cadru metodologic unitar, o strategie naţională integrată şi mecanisme clare de evaluare a impactului.

Institutul ar urma să fie organizat prin comasarea prin absorbţie a patru entităţi: Institutul Naţional de Administraţie, Institutul Diplomatic Român, Institutul Euopean din România şi Centrul de Pregătire pentru Personalul din lndustrie Buşteni.

În acelaşi timp, Institutul nou fomat ar urma să preia atribuţiile de fomare profesională din cadrul lnstitutului Naţional de Management al Serviciilor de Sănătate (INMSS), al Şcolii de Finanţe Publice şi Vamă din cadrul Ministerului Finanţelor, precum şi ale Şcolii de Fiscalitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Personalul din structurile specializate în formare şi perfecţionare profesională din cadrul instituţiilor va fi transferat către lnstitut.

Astfel, institutul va organiza programe de formare și perfecționare profesională a personalului din sectorul public, va asigura calitatea în domeniul formării și perfecționării personalului din sectorul public și va furniza expertiză de specialitate în vederea fundamentării proiectelor de strategii și politici publice prin elaborarea de studii, analize, lucrări de specialitate.

Guvernul ar urma să aprobe anual, până la data de 1 octombrie, pentru anul calendaristic următor, tematicile prioritare de formare și numărul minim de personal care trebuie format.

Programele de formare vor putea fi organizate în spații special amenajate, la distanță sau în format mixt.

Programele vor fi dedicate:

* funcționarilor publici

* grupurilor-țintă strategice

* personalului contractual și personalului care își desfășoară activitatea în baza unor contracte de management, inclusive manager și director medical

* prefecți și subprefecți

*a leși locali și persoane alese sau numite în funcții de demnitate publică sau asimilate acestora

* instituții și autorități publice

* alte categorii de persoane interesate.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025


Etichete:
Sus