PUZ-ul Sectorului 2 a fost anulat de către o instanță de judecată, dar în baza lui au fost emise autorizații de construire.
”Este prima decizie de anulare (celelalte decizii fiind de suspendare temporară, respectiv încetare a suspendării). Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
În aceeași decizie însă PUZ-ul a fost suspendat din nou (cu putere executorie), până la o sentință definitivă. Practic, de azi, PUZ sector 2 este din nou suspendat”, a declarat primarul Sectorului 2 Radu Mihaiu.
Acesta susține că atât timp cât a fost în vigoare, PUZ-ul a produs efecte legale.
Radu Mihaiu a mai spus: ”Între 28 februarie 2023 (ziua de când PUZ sector 2 a intrat din nou în vigoare) și data de astăzi, am semnat mai multe autorizații de construire. Cele mai multe dintre ele sunt intervenții cu impact redus (supraetajări ale unor case unifamiliale, construire de case sau de locuințe).
Altele sunt ansambluri rezidențiale mari, la care am fost foarte strict cu privire la spațiul verde, numărul de locuri de parcare și construirea de funcțiuni educaționale (școală, grădiniță, creșă).
Sunt însă și câteva autorizații pe care dacă legea mi-ar fi dat de ales, nu le-aș fi emis. Pentru că, în viziunea mea, nu respectau o dezvoltare urbană echilibrată.”
Însă, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a înaintat Primăriei Sectorului 2 o plângere prealabilă prin care a solicitat revocarea a 397 de autorizații de construire și desființare emise în perioada noiembrie 2022 – mai 2023.
În ceea ce privește anularea PUZ Sector 2, Primarul Capitalei, Nicușor Dan a declarat: ”Este al cincilea PUZ de sector care este anulat de instanță. Dispariția a zeci de hectare de spațiu verde, blocuri de 14 etaje pe malurile lacurilor, blocuri de 14 etaje pe străzi de 7 metri lățime, asta înseamnă PUZ Sector 2, ca și celelalte PUZ-uri de sector.
Asa-zișii dezvoltatori imobiliari au încercat cu tot dinadinsul să oprească soluția instanței: cereri succesive de recuzare a instanței, plângere la DNA împotriva judecătoarei înainte de pronunțare, intervenții noi la fiecare termen pentru a forța amânarea, etc. Iar instituțiile statului tac complice: Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul au fost sesizate de mine de acum doi ani și nu fac în continuare nimic, mai mult, încurajează așa-zișii dezvoltatori să construiască în baza PUZ.”