Oferte locuri de munca top

Insolvenţa Ambient are cauze obiective

Fatada-Ambient-BrasovReorganizarea este mai avantajoasă decât falimentul pentru retailerul de materiale de construcţii Ambient SA şi toate entitățile participante la procedură. Aceasta este concluzia raportului privind cauzele şi împrejurările care au condus la apariţia stării de insolvenţă a societăţii întocmit de judecătorul sindic Florin Pomană.

Suma creanţelor neîncasate din relaţiile cu clienţi intraţi în procedura insolvenţei, în perioada 2010-2015, se ridică la aproape 30 milioane lei. Această situaţie a dus la un blocaj al societăţii pe partea de business to business cu efecte imediate: limitele de finanţare pentru proiecte fie au scăzut fie s-au redus foarte mult în vederea evitării pe viitor a neîncasării sumelor.

Altă cauză care a determinat apariţia stării de insolvenţă a societății o reprezintă faptul că veniturile realizate din vânzarea de marfă nu acopereau pentru unele locaţii costurile directe şi indirecte.

Totodată, pierderile masive de capital de lucru prin devalorizarea stocurilor, un exemplu fiind în acest sens criza fierului, au condus la imposibilitatea societăţii de a acoperi pierderile din neîncasarea creanţelor prin activitatea operatională.

Frecventa plăţilor în termen către furnizorii societăţii a scăzut de-a lungul perioadei analizate ceea ce a condus la o scădere a marjei comerciale şi o diminuare a discounturilor acordate de aceştia cu impact direct asupra profitabilităţii şi astfel costurile financiare nu au putut fi susţinute din rezultatul operaţional.

În ultimii patru ani şi cu precădere în ultimii doi ani, activitatea societăţii a fost grevată în primul rând de o lipsă din ce în ce mai accentuată a capitalului circulant dublată de o incapacitate de a atrage lichidităţi pentru finanţarea activităţii curente.

Potrivit raportului, insolvenţa debitoarei se datorează unor cauze obiective şi majoritatea externe societăţii fără a implica culpa unei/unor persoane concrete din conducerea societăţii.

Procedura de reorganizare este caracterizată de faptul că lichidităţilor obţinute din vânzarea bunurilor din patrimoniul debitoarei se adaugă profitul rezultat din continuarea activităţii debitoarei, toate destinate plăţii pasivului.

Sus