Cei 286 de milioane de euro, fonduri europene alocate prin PNRR, pentru lucrări de construire capacități de reciclare a deșeurilor par dificil de atrași.
AFM a anunțat amânarea pentru a șasea oară a lansării primei runde a sesiunii de înscriere în Programul Fabrici de Reciclare. Asta în condițiile în care proiectele trebuie finalizate și puse în funcțiune până la sfârșitul anului 2026, termenul final prevăzut în PNRR.
Perioada de înscriere s-a prelungit acum cu 16 zile, până pe 25 octombrie 2024.
Programul „Fabrici de reciclare” a fost aprobat în 2022 printr-un al Ordin al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor.
Pe 15 februarie 2023 ar fi trebuit să fie încheiată prima rundă de atragere de fonduri. Totuși, de atunci, programul tot suportă amânări .
După două prelungiri ale termenului de înscriere, la 31 octombrie 2022 și 29 noiembrie 2022,
în ianuarie 2023, AFM anunța că ghidul de finanțare al Programului va suferi modificări.
Apoi, prima rundă a fost organizată din nou, cu noul termen de înscriere de 16 august 2024.
Pe 8 mai 2024 și apoi pe 9 septembrie 2024 programul a suportat, din nou, amânări.
Mălin Paicu, managerul proiectului, ne-a declarat atunci că prelungirea termenului a fost decisă în urma solicitărilor venite din partea potențialilor beneficiari.
Ieri, pe 9 octombrie a fost acordată încă o prelungire.
Prin acest Program vor fi sprijinite activităţi specifice pentru construirea de instalații de reciclare a deșeurilor colectate separat.
Potrivit AFM, au fost depuse 39 de cereri de finanțare, pentru construirea a 40 de instalații de reciclare, în valoare de peste 856 de milioane de lei.
Valoarea maximă eligibilă a ajutorului de stat acordat în cadrul unui proiect este de 8,4 milioane euro, iar valoarea minimă eligibilă care poate fi solicitată în cadrul proiectului este de 500 mii euro.