Oferte locuri de munca top

Initiativele cetatenilor, mai greu de ignorat de catre alesi

Cum în prezent legea nu specifică un termen până la care proiectul de hotărâre privind inițiativa cetățenească poate fi supus la vot în Consiliile locale sau județene, printr-o nouă propunere legislativă ar urma să se rezolve această situație.

Propunerea a fost depusă la Parlament de mai câțiva senatori USR, pentru dezbatere.

Inițiatorii au în vedere introducerea unui termen de cel mult 40 de zile până la care proiectele de hotărâre privind inițiativele cetățenești pot fi dezbătute și votate în sedința ordinară sau extraordinară a consiliului local sau județean, după caz.

Termenul va fi calculat de la data depunerii listei de semnături de susținere.

Măsura este necesară întrucât există cazuri în care astfel de proiecte de hotărâre nu sunt supuse la vot niciodată, ignorând voința cetățenilor.

Termenul propus este suficient de mare pentru a da timp aparatului administrativ al unei primarii sau consiliu judetean de a documenta și pune pe ordinea de zi a ședințelor de comisii de specialitate aceste initiațive.

Un nou supermarket, in reteaua unui cunoscut retailer

Astfel, o inițiativă cetățenească va putea fi supusă votului în următoarea sedință ordinară sau extraordinară a consiliului local sau județean.

Amintim faptul că cetăţenii pot propune consiliilor locale şi consiliilor judeţene pe a căror rază teritorială domiciliază, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri, conform legii în vigoare.

Promovarea unui proiect de hotărâre se poate face de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot înscrisă în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/ aprilie  2023

Sus