Mai mulți parlamentari au înaintat o propunere legislativă care, susțin ei, ar urma să rezolve problemele legate de dezvoltarea precară a infrastructurii rutiere și de traficul crescut în comunele-satelit ce s-au dezvoltat în jurul orașelor și municipiilor fără respectarea vreunei politici de urbanism.
Astfel, inițiatorii noului proiect propun să poată fi unificate comunele-satelit cu orașele sau municipiile învecinate, dar fără să fie modificate și taxele publice percepute cetățenilor.
Parlamentarii USR PLUS vizează localitățile de rang IV sau V (sate reședință de comună, sate componente ale comunelor şi sate aparţinând municipiilor şi oraşelor) care aleg să își schimbe rangul prin unificarea cu un oraș sau municipiu ori prin înglobare în cadrul unui oraș sau municipiu.
Loturi pregatite pentru construirea de case in apropierea Bucurestiului
Acestea ar urma să păstreze coeficientul de corecție corespunzător rangului inițial pe o perioadă de 10 ani, ceea ce va face ca valoarea impozitului pe clădiri și terenuri să fie plafonată în această perioadă.
Într-o astfel de unificare, proiectele de infrastructură pot fi implementate mult mai ușor de către o singură administrație locală mai mare, cu mai multe resurse, în cadrul căreia puterea de decizie aparține unui singur decident, explică inițiatorii.
De asemenea, rigorile urbanistice aplicate în marile orașe vor putea fi aplicate și comunelor satelit în care dezvoltarea a scăpat de sub control.
În prezent, comunele pot alege unificarea cu un oraș, dar asta duce automat la modificarea rangului unității administrativ-teritoriale și, în consecință, a valorii impozitului pe imobile.
Modificarea rangului unei localități se face prin lege, însă întotdeauna cu acordul populației din localitatea în cauza, acord exprimat prin referendum.
Ansamblu nou cu peste 100 apartamente de lux, in autorizare in Bucuresti