Supracapacitatea globală de oțel crește din nou și este de așteptat să fie la fel de mare ca în 2014, la începutul crizei anterioare a oțelului, arată raportul din ianuarie al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
Mai exact, până la sfârșitul anului trecut, capacitatea globală de producere a oțelului era de așteptat să crească la aproape 2,5 miliarde de tone, marcând al cincilea an consecutiv de creștere și depășind cele mai recente prognoze privind cererea.
Creșterea de 57,1 milioane de tone a capacității globale de anul trecut este cea mai mare creștere anuală din ultimul deceniu. Din această cifră, Asia reprezintă 53,3% sau 30,5 milioane de tone.
Perspectivele sumbre privind cererea de oțel și schimbarea ascendentă a capacității de oțel din China către alte regiuni creează o perspectivă alarmantă pentru următorii ani.
De asemenea, aceasta este un obstacol major în calea atingerii obiectivelor de decarbonizare ale industriei.
În special, companiile siderurgice chineze investesc masiv în străinătate în ASEAN (Asociația Națiunilor din Sud-Estul Asiei), dar și în alte părți ale Asiei și în Africa.
În plus, cuptoarele cu inducție învechite care nu îndeplinesc standardele de mediu și de calitate a produselor sunt adesea importate în țările ASEAN, ceea ce reprezintă o preocupare pentru comunitățile locale.
Cele mai multe dintre noile investiții din Asia sunt în furnalele tradiționale și cuptoarele cu conversie de oxigen.
Alte regiuni înregistrează o creștere mai moderată a capacității, cu accent pe cuptoarele cu arc electric.
Există, de asemenea, 65 de noi proiecte de oțel cu emisii scăzute de carbon în curs de desfășurare în întreaga lume, folosind tehnologii inovatoare.
Edilii din Bucuresti pregatesc proiectul de amenajare a unei zone
Capacitatea globală de fabricare a oțelului este, de asemenea, de așteptat să crească semnificativ în următorii trei ani (2024-2026): 46 de milioane de tone vor fi puse în funcțiune, iar alte 78 de milioane de tone sunt planificate.
În același timp, perspectivele de creștere a cererii globale de produse din oțel sunt umbrite de riscurile unei scăderi serioase în China din cauza situației din sectorul imobiliar și a impactului acestuia asupra piețelor financiare și a economiei.
Utilizarea capacității globale de oțel s-a deteriorat de doi ani la rând.
În 2023, decalajul dintre capacitatea globală și producția de oțel s-a extins, ajungând la 610 milioane de tone de la an la an.
Supracapacitatea contribuie, de asemenea, în mod semnificativ la emisiile din industria siderurgică.
Calculele închise arată că chiar și o reducere parțială a supracapacității (cu aproximativ o treime) ar reduce emisiile din industria siderurgică globală cu 2% până la 14% și ar duce la un mediu de afaceri mult mai sănătos în industrie.
În septembrie anul trecut, Comitetul OECD pentru oțel și-a exprimat îngrijorarea cu privire la deteriorarea condițiilor de pe piața mondială a oțelului.
Această situație a fost cauzată de o scădere a cererii, creșterea supracapacității și intervenția guvernamentală în unele economii.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023