Oferte locuri de munca top

Industria europeana continua sa se confrunte cu dificultati

Nu doar industria din țara noastră merge cu frâna de mână trasă, ci și industria la nivel european se confruntă cu dificultăți.

Continuarea unui lung trend de contracție a industriei din zona euro este arătată de scăderea de 0,1% din iunie față de iunie anul trecut, sunt de părere analiștii de la ING Think.

Cu toate că de ceva timp se așteaptă o redresare, există puține dovezi că aceasta se va întâmpla curând. Pentru PIB, acest lucru înseamnă că așteptările de creștere depind de puterea îndoielnică a sectorului de servicii.

După euforia Jocurilor Olimpice, zona euro revine la realitate.

Guvernele se luptă să își pună în ordine bugetele, iar datele economice dezamăgesc.

Datele privind producția industrială pentru iunie nu au fost mult diferite. Mica scădere de la o lună la alta a continuat contracția începută în septembrie 2022. Trebuie menționat că cea mai mare parte a scăderii s-a datorat datelor volatile din Irlanda, dar imaginea generală rămâne sumbră, indiferent de această volatilitate.

Perspectivele arată puțin sprijin pentru sectorul de producție. Sondajele indică o slăbire a comenzilor noi la începutul celui de-al treilea trimestru și, prin urmare, o contracție suplimentară a producției. În plus, stocurile rămân la niveluri ridicate, ceea ce indică faptul că spațiul pentru o redresare iminentă a producției industriale este foarte limitat.

Problema pentru industrie este că cererea constant slabă se confruntă cu presiuni crescânde asupra costurilor, în condițiile creșterii prețurilor la energie și a costurilor de transport ca urmare a conflictului din Orientul Mijlociu.

”Cu o cerere slabă, este mult mai dificil decât în 2021-2022 să se transfere aceste costuri mai mari către consumatori. Acest lucru înseamnă că presiunea asupra marjelor este probabil să rămână o temă pentru producători în a doua jumătate a anului 2024”, arată analiștii de la ING Think.

În ceea ce privește creșterea PIB-ului european, care a fost confirmată astăzi la 0,3% pentru al doilea trimestru, perspectivele pe termen scurt sunt limitate și foarte dependente de performanța sectorului de servicii. Având în vedere că datele recente pun la îndoială puterea sectorului de servicii, s-au redus așteptările pentru creșterea PIB-ului în restul anului.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2024

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2024

Sus