Oferte locuri de munca top

Indicatori de performanta pentru retelele de energie regenerabila

Urmează să fie stabiliți indicatorii prin care se evaluează performanța înregistrată de operatorii de distribuție a energiei electrice concesionari și de operatorul de transport și de sistem.

Indicatorii vizează performanța privind dezvoltarea unei reţele electrice care să promoveze eficienţa energetică şi integrarea energiei electrice produse din surse regenerabile.

Un nou proiect de ordin ANRE stabilește un set de indicatori prin care se monitorizează:

* calitatea serviciului de distribuție, respectiv de transport al energiei electrice;

* integrarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a instalaţiilor de stocare și a serviciilor de flexibilitate;

* nivelul de digitalizare a rețelelor electrice.

Va fi realizată evaluarea anuală a performanței realizată de fiecare operator de rețea printr-un indicator de performanță compus, determinat ca medie ponderată a indicatorilor monitorizați.

Se va face anual monitorizarea indicatorilor și determinarea indicatorului de performanță compus, începând cu anul al 3-lea din perioada a V-a de reglementare.

Pentru primii doi ani ai perioadei a V-a de reglementare se propun coeficienţi de ponderare egali, urmând ca ulterior aceştia să poată fi modificaţi de ANRE în funcţie de direcția în care se urmăreşte intensificarea eforturilor investiţionale ale operatorilor.

Pentru indicatorii care reflectă gradul de digitalizare a rețelelor electrice, se propune stabilirea unor ținte care trebuie atinse de operatorii de rețea.

Întrucât aceste ținte depind de condițiile specifice care țin de structura rețelelor, gradul de buclare, caracteristicile zonale privitoare la consumul și producerea de energie electrică, gradul de reabilitare/modernizare a rețelelor/elementelor de rețea, se propune realizarea de către operatorii de rețea a unor studii și analize din care să rezulte nevoile de automatizare și digitalizare pentru transformarea rețelelor electrice pe care le administrează în rețele inteligente.

Pe baza concluziilor acestor analize și a propunerilor de ținte înaintate de operatorii de rețea, ANRE va stabili, pentru fiecare indicator din categoria care reflectă gradul de digitalizare al rețelelor electrice, țintele care trebuie atinse de fiecare operator de rețea. După stabilirea acestor ținte, indicatorul de performanță compus va integra și indicatorii din această categorie.

Se propun pragurile față de care RRR se majorează sau se diminuează conform prevederilor metodologiilor de stabilire a tarifelor de transport/distribuţie. Astfel, pentru o valoare realizată într-un an pentru indicatorul de performanță compus mai mare de 90%, RRR se majorează conform prevederilor metodologice în anul respectiv, iar pentru o valoare a indicatorului de performanță compus mai mică de 70%, RRR se diminuează conform prevederilor metodologice în anul respectiv.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus