După scăderea drastică din luna noiembrie când încrederea în economie a atins cel mai scăzut nivel din iulie 2020 în plină pandemie, decembrie a marcat o creștere a acesteia. Dar nivelul rămâne redus.
“Deși, în luna decembrie, după scăderea puternică din luna anterioară, indicatorul de încredere macroeconomică s-a corectat, acesta rămâne la un nivel extrem de scăzut în contextul incertitudinii ridicate privind evoluția economiei românești. De asemenea, este de remarcat reducerea în continuare a anticipațiilor de creștere economică pentru anul 2025 precum și majorarea anticipațiilor privind deficitul bugetar” a declarat Adrian Codirlașu, CFA – Președinte al Asociației CFA România.
Astfel, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut în luna decembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 38,1 puncte.
Situația s-a datorat creșterii ambelor componente ale sale. Componenta de anticipații a crescut cu 7,5 puncte, iar componenta de condiții curente a crescut cu 4,9 puncte.
Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (ianuarie 2026) s-a situat la valoarea medie de 5,02%.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, peste 85% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0404 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0886 lei pentru un euro.
Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 39% dintre participanți, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni, în timp ce 32% anticipează o majorare iar 29% o scădere.
De asemenea 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supra-evaluate, iar 29% că sunt corect evaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2025 s-a majorat la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB.
Anticipațiile de creștere economică pentru anul 2025 se situeaza la valoarea medie de 1,3%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 57% în următoarele 12 luni.
Sondajul este realizat lunar de Asociația CFA România și reprezintă un indicator prin intermediul căruia organizația dorește să cuantifice anticipațiile analiștilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.
Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească).
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024