Oferte locuri de munca top

Încălzirea electrică – avantaje și dezavantaje

Încălzirea electrică a devenit o optiune de luat în calcul pentru majoritatea persoanelor care aleg sistemul de încălzire pentru locuință, birou, hale etc atât ca prima alegere, într-o clădire nouă, dar și în cazul în care se se optează pentru schimbarea sistemului de încălzire existent. Lemnul era principalul combustibil pentru încălzirea locuințelor, iar locul acestuia a fost luat de gaz treptat. În ultima perioadă, odată cu creșterea prețului gazelor, avansarea tehnologiei și campaniile de responsabilizare privind poluarea, electricitatea câștigă o cotă de piață tot mai mare în ceea ce privește sistemele de încălzire. Iată care sunt principalele avantaje ale încălzirii electrice.

Controlul temperaturii în fiecare încăpere

Principalii competitori ai electricității în ceea ce privește alimentarea sistemelor de încălzire sunt lemnul și gazul. Sistemele de încălzire alimentate cu lemne fie nu au deloc un control al temperaturii, un termostat, fie au un singur termostat amplasat în locuință, însă dat fiind faptul că alimentarea cu combustibil nu se poate face constant, iar puterea de ardere și calorică a lemnului nu poate fi cunoscută exact, controlul temperaturii este foarte dificil, iar consumul poate varia considerabil. Centralele pe gaz sunt instalate cu un singur termostat, amplasat, de cele mai multe ori, în camera cea mai răcoroasă, astfel că vom avea o temperatură minimă în încăperea respectivă și variații de câteva grade în celelalte camere ale casei.

Sistemele de încălzire alimentate electric sunt singurele care permit amplasarea unui termostat în fiecare cameră, acest aspect oferind multiple avantaje precum posibilitatea setării de temperaturi diferite în camere în funcție de utilitatea încăperii și gradul de confort necesar. Astfel, pe holuri sau în camerele nelocuite se pot seta temperaturi mai mici, în timp ce în dormitoare se poate seta o temperatură mai ridicată care să asigure un grad de confort optim. Acest aspect influențează deopotrivă costurile de alimentare a sistemului de încălzire și gradul de confort.

Randament maxim, fără pierderi de energie

Pierderile de energie reprezintă un aspect demn de luat în calcul atunci când se alege sistemul de încălzire al locuintei deoarece performanțele acestuia influențează în mod direct consumul și, implicit costurile. Sistemele de încălzire electrice au cel mai bun randament, deoarece pierderile de energie sunt, practic inexistente. În ceea ce privește sistemele de încălzire pe lemne, există pierderi de energie greu de cuantificat deoarece nu se poate calcula exact puterea calorică a lemnului. La sistemele de încălzire pe gaz, pierderile sunt influențate de performantele centralei, de vechimea acesteia, precum și de presiunea gazului. Trebuie constientizat faptul ca energia evacuată pe cosurile centralelor este energie ce se va regăsi pe factura furnizorului de combustibil pentru sistemul de încălzire, astfel că sistemele de încălzire electrică sunt cele mai eficiente.

Costuri reduse

Principalii indicatori în alegerea sistemului de încălzire sunt confortul și costurile. Din punctul de vedere al costurilor, analiza unui sistem de încălzire se realizează în funcție de mai multe aspecte:

– Costurile cu proiectul și branșamentul. Sistemele de încălzire pe gaz, spre deosebire de încălzirea electrică necesita alocarea unei investiții în realizarea proiectului și bransamentul la rețeaua de gaz. Încălzirea electrică nu presupune niciun cost în acest sens, sistemul de încălzire fiind legat la rețeaua electrică a locuinței.

– Costurile asociate achiziționării sistemului de încălzire. Prețul sistemelor de încălzire electrică sunt mai mici decât ale celor pe lemn și gaz, montajul se efectuează mai rapid și cu costuri mai mici decât cele pentru centralele pe lemne sau gaz, atât cu privire la materialele necesare pt montaj cât și cu privire la manopera.

– Costurile cu întreținerea și verificarea periodica. Încălzirea electrică nu presupune costuri cu întreținerea și verificarea periodică asemenea centralelor pe gaz și lemne, deoarece principiul de funcționare al acestora este difert.

– Costurile cu energia. Aceste costuri sunt extrem de importante deoarece, spre deosebire de celelalte costuri ce presupun o singură investiție, acestea sunt permanente, pe toată durata de viață a sistemului de încălzire. Încălzirea electrică presupune costuri cu energia mai mici decât cele pe gaz sau lemne, atâta timp cât se alege un abonament de energie electrică corespunzător.

Așadar, încălzirea electrică reprezintă o soluție optimă, cu o durată mai mare de viață, care oferă un confort sporit locatarilor și presupune costuri inițiale și de întreținere mai mici decât alternativele existente pe piață în acest moment, rspectiv sistemele de încălzire alimentate cu lemne sau gaz. Eficiența încălzirii electrice o recomandă și nu m-ar suprinde ca în câțiva ani să devină lider de piață în materie de încălzire a locuințelor.

Pentru a afla toate secretele unui sistem de încălzire electrică și a stabili toate detaliile importante pentru a crește eficiența lui este necesar să contactați o echipă de specialiști precum anacreon.ro. Ei pun la dispoziție clientilor o gamă variată de soluții tehnice de încălzire electrică prin pardoseală și asigură lucrări durabile, de calitate pentru confortul casei și familiei tale.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.7/oct 2018

01

Sus