Sumele de finanțare prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny vor fi modificate, valoarea totală a programului urmând să fie majorată.
Astfel, valoarea programului va fi majorată de la 50 miliarde lei la 65,5 miliarde lei, aceasta reprezentând limita maximă în baza căreia pot fi încheiate contracte de finanțare multianuale.
Suma va fi distribuită după cum urmează:
* 22,5 miliarde lei pentru alimentări cu apă și stații de tratare a apei și pentru sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, inclusiv canalizare pluvială și sisteme de captare a apelor pluviale
* 30 miliarde lei pentru drumurile județene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale și/sau drumuri publice din interiorul localităților, variante ocolitoare ale localităților, precum și pentru poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale, inclusiv pentru biciclete și trotinete electrice
* 13 miliarde lei pentru sisteme de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a branșamentelor, precum și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.
Lucrari de infrastructura rutiera vor fi reluate dupa 10 ani
În luna septembrie a anului trecut, Ministerul Dezvoltării a lansat în consultare publică un proiect de act normativ care stabilea standarde de cost pentru obiectivele de investiții finanțate prin acest program.
Pentru drumurile publice încadrate ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor va fi suplimentat bugetul inițial cu suma de 10 miliarde lei. Aceasta, spun oficialii, ”având în vedere numărul mare de solicitări pentru această categorie de investiții, respectiv 4.858 cerereri depuse prin Program, cu o valoare aproximativă de 89 miliarde lei”.
De asemenea, pentru sistemele de distribuţie a gazelor naturale va fi suplimentat bugetul inițial cu suma de 5,5 miliarde lei. Aceasta pentru că vor fi preluate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” un număr de 105 proiecte cu suma de 5,502 miliarde lei, inclusiv TVA, proiecte admise în cadrul POIM, dar care nu au primit finanțare întrucât valoarea acestora excede plafonul alocat.
În cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny” vor fi preluate toate obiectivele de investiții propuse la finanțare de către unitățile administrativ-teritoriale sau asociațiile de dezvoltare intercomunitară, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale.
În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ, Ministerul Investițiilor va trebui să transmită Ministerului Dezvoltării toate documentațiile depuse de către unitățile administrativ-teritoriale și asociațiile de dezvoltare intercomunitară în vederea obținerii finanțării, precum și toate documentele întocmite în cadrul evaluării obiectivelor de investiții, în baza unui protocol de predare-primire .
Peste 530 mii mc de agregate, extrase dintr-un nou perimetru