Cum sunt tot mai numeroase cazurile în care porțiuni din drumurile județene sunt deteriorate în urma lucrărilor executate pentru anumiți beneficiari, Consiliul Județean Cluj a decis să ia măsuri.
Astfel, deţinătorii de reţele și beneficiarii obiectivelor a căror execuţie poate afecta lucrările realizate la drumul judeţean şi pentru care este necesară refacerea vor fi obligați să refacă porţiunea afectată. În plus, trebuie să constituie o garanţie cu privire la calitatea lucrărilor de refacere a drumului afectat.
Această obligație urmează să fi instituită în Județul Cluj, prin hotărâre a consiliului județean ce va fi aprobată în ședința de astăzi.
În cazul lucrărilor care afectează ampriza drumului, beneficiarii autorizației de amplasare și/sau acces au obligația să refacă porţiunile afectate ”în aceleaşi condiţii de calitate şi securitate a traficului ca cele existente iniţial pe drumul judeţean”.
Calitatea lucrărilor de refacere a drumului afectat de lucrările beneficiarului trebuie să fie garantată pentru o perioadă de cinci ani/doi ani de la recepţia la terminarea lucrărilor beneficiarului.
Noile prevederi sunt necesare întrucât lucrările în zona drumurilor de interes județean pot afecta integritatea, stabilitatea, condiţiile de exploatare sau siguranţa circulaţiei pe aceste drumuri, după cum apreciază reprezentanții Județului Cluj.
Aceste lucrări – de construcţii, instalaţii sau de altă natură, amplasate în zona drumurilor de interes județean, pe poduri, pasaje, viaducte şi în tuneluri rutiere – se pot realiza numai cu acordul prealabil şi autorizaţia de amplasare şi/sau de acces la drumul de interes județean, emise de administratorul drumului.
Beneficiarii acordului prealabil, respectiv ai autorizaţiei de amplasare şi/sau de acces în zona drumului de interes judeţean, trebuie să constituie garanție de bună execuție ca instrument de garantare pentru executarea corespunzătoare a lucrărilor de refacere a drumului, pentru a asigura funcționalitatea și exploatarea drumului, precum și siguranța circulației.
Garanţia de bună execuţie va fi de 10% din valoarea lucrărilor de refacere a porțiunii de drum afectată de lucrările beneficiarului şi se va constitui într-un cont deschis la Consiliul Județean Cluj, pe o perioadă de 5 ani, pentru drumurile modernizate, respectiv de 2 ani pentru celelalte drumuri, de la recepţia la terminarea lucrărilor efectuate de beneficiarul lucrărilor stabilite prin autorizaţia de amplasare şi/sau de acces în zona drumului de interes judeţean.
Procentul de 10% se propune prin raportare la prevederile HG nr. 1/2018, prin care se stabilește acest procent garanția de bună execuție ca obligație pentru antreprenorii care încheie contracte de execuție de lucrări cu entitățile publice.
Consiliul Județean Cluj a avut şi are în derulare proiecte pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor judeţene din administrare și/sau lucrări de întreținere, pentru care s-a stabilit o perioadă de garanție a lucrărilor de 5 ani sau de 2 ani.