Joburile ce presupun muncă manuală sunt greu de ocupat în Germania. Conform datelor Institutului German pentru Economie (IW), în meseriile manuale lipsesc 113.000 specialiști la nivel național. În special în domeniile instalațiilor electrice în construcții, al tehnologiei auto se caută angajați.
Economia se confruntă cu o stare de criză, în special în industrie și în sectorul construcțiilor, unde afacerile nu merg bine. Recesiunea se resimte pe piața muncii, iar numărul șomerilor este probabil să crească în continuare.
În meseriile manuale, această tendință nu este la fel de evidentă: aici afacerile merg bine, nu specialiștii caută angajatori, ci angajatorii caută specialiști.
Între iulie 2023 și iunie 2024, la nivelul întregii Germanii au existat aproximativ 226.000 posturi vacante în meseriile manuale, dar doar 135.000 meșteri șomeri.
Având în vedere că un frizer nu poate acoperi un acoperiș și un electrician nu poate coace pâine, în aceeași perioadă, aproximativ 113.000 posturi vacante în meserii manuale au rămas neocupate.
Cererea crește mai repede decât oferta
Cel mai mare deficit de specialiști în meseriile manuale se înregistrează în domeniul instalațiilor electrice în construcții, unde lipsesc în prezent aproximativ 18.300 specialiști.
Pe locul al doilea se află specialiștii în tehnologia autovehiculelor, cu 16.300 de posturi vacante, pentru care, din punct de vedere statistic, nu există șomeri calificați corespunzător.
De asemenea, în domeniul instalațiilor sanitare, de încălzire și climatizare, se caută urgent meseriași, iar deficitul de specialiști este al treilea ca mărime, cu 12.200 posturi vacante.
Deși numărul de contracte noi de ucenicie în aceste meserii crește lent, cererea companiilor crește mai repede. Din acest motiv, deficitul devine tot mai mare de la an la an.
Perspective bune de carieră și securitate
Este important, așadar, să se promoveze și mai bine tinerii și să se atragă atenția asupra avantajelor unei meserii manuale.
„Joburile în meseriile manuale sunt diverse, oferă posibilitatea de a prelua responsabilități de timpuriu și, astfel, oferă perspective bune de carieră”, spune Lydia Malin, expertă IW.
„În plus, criza economică actuală demonstrează, din nou, că aceste meserii sunt sigure în perioade de criză și mereu căutate”, adaugă Malin.
În plus, meșterii sunt esențiali pentru o tranziție climatică de succes și, astfel, mai relevanți decât oricând pentru societate.