Oferte locuri de munca top

In Europa tot mai multi tineri angajati locuiesc cu parintii

Ponderea tinerilor angajați din Uniunea Europeană care locuiesc cu părinții lor a crescut semnificativ în ultimii ani, pe fondul unei crize acute a locuințelor.

O analiză a datelor Eurostat, partajate exclusiv cu The Guardian, a constatat că, în medie, la nivelul întregului bloc european, ponderea persoanelor cu un loc de muncă între 25 și 34 de ani care locuiesc în casa părintească a crescut de la 24% la 27% între 2017 și 2022.

Irlanda, unde chiriile s-au dublat din 2013, a înregistrat o creștere cu 13 puncte procentuale a tinerilor care lucrează și care locuiesc cu părinții lor, de la 27% la 40% din cohortă, potrivit analizei Eurofound, agenția UE pentru îmbunătățirea condiţiile de viaţă şi de muncă.

Cifrele includ persoane cu normă întreagă și cu normă parțială.

Alte țări care au înregistrat creșteri între 2017 și 2022 au inclus Portugalia, unde ponderea a crescut de la 41% la 52%, și Spania, unde a crescut de la 35% la 42%.

În Franța a crescut de la 10% la 12%, în timp ce Italia a înregistrat o creștere de la 41% la 48% iar Croația de la 58% la 65%.

Deși au existat unele tendințe pozitive în ceea ce privește munca – raportul a constatat că ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și-a revenit la cele mai înalte niveluri din 2007, chiar dacă angajarea precară rămâne o preocupare – creșterea costului vieții a creat obstacole pentru mulți.

Între 2010 și 2022, prețurile locuințelor au crescut cu 47% în zona euro

Creșterile recente ale costului vieții se întâlnesc pe fundalul creșterii costurilor locuințelor în zona euro: între 2010 și 2022, prețurile proprietăților în zona euro au crescut cu 47%, potrivit unui raport Eurostat din 2023.

Raportul Eurofound a arătat că jumătate dintre tinerii care locuiesc cu părinții lor ar dori să se mute în decurs de un an, dar doar 28% au declarat că au plănuit în mod activ să facă acest lucru.

A nu putea trăi independent era probabil să aibă un efect secundar asupra bunăstării, autorii raportului constatând că uneori era asociat cu un sentiment de excluziune socială.

A existat o discrepanță marcată între diferitele țări ale UE în ceea ce privește problema tinerilor angajați care locuiesc în casa părintească, mai mult de jumătate dintre tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani rămânând acasă în mai multe state membre din sud și est.

Tensiunile financiare au fost raportate cel mai mult de tinerii din anumite părți ale acestei regiuni – 42% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani în Bulgaria și 72% din Grecia se confruntă cu aceasta, comparativ cu 6,3% în Luxemburg și Țările de Jos.

Cercetarea a remarcat, de asemenea, rolul crucial pe care l-au jucat diferențele culturale în discrepanțele dintre statele membre în ceea ce privește locuirea în casa părintească.

Autorul principal al raportului, Eszter Sándor, a declarat: „O mulțime de cercetări anterioare au descoperit că în multe țări din sudul și estul Europei, legăturile de familie sunt puternice, în timp ce sprijinul guvernului pentru tineri este relativ scăzut. În comparație, în țările nordice norma este să părăsești casa familiei în jurul vârstei de 18 ani – acest lucru este încurajat și de părinți și de stat”, a spus ea.

În Irlanda, a spus Sándor, a devenit „obișnuit ca tinerii să locuiască cu părinții lor, fie din necesitate, fie ca parte a deciziei familiei de a ajuta la economisirea banilor pentru un viitor depozit ipotecar”, a spus ea.

„Aceste motive pot explica, de asemenea, de ce, într-o situație de criză (de exemplu, pandemie, recesiune), tinerii au mai multe șanse să se mute la părinți în unele țări decât în altele.”

Ea a spus că, deși rămânerea în casa părintească ar putea oferi o oarecare siguranță financiară, tinerii angajați – în special cei cu vârsta de 25 de ani și peste – „s-au dovedit a se simți mai excluși social dacă locuiesc cu părinții lor și au o bunăstare mintală mai scăzută, legată de sentimentele de lipsa de autonomie și libertate”.

Sorcha Edwards, secretarul general al ONG-ului Housing Europe, a declarat: „Noile realități economice și sociale din Europa i-au afectat pe oamenii care, de obicei, nu aveau nevoie de opțiuni de locuințe susținute public. Ei se luptă acum să găsească opțiuni de locuințe potrivite pe piața privată.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024

Sus