Cu toate că în primele două luni ale anului au crescut ușor prețurile cerute de vânzătorii de apartamente, totuși analiștii nu se așteaptă la majorări semnificative, ba chiar dimpotrivă.
”Este puțin probabil ca pe termen scurt să asistăm la creșteri de preț iar anumite corecții de preț sunt inevitabile, în special pe segmentele dependente de finanțarea bancară. Totodată, categoriile premium își vor consolida prețul pentru că atrag în continuare o cerere ridicată”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Prețurile cerute pentru vânzarea apartamentelor au înregistrat o evoluție ascendentă în februarie, după un avans 0,9% în ianuarie, arată o analiză a Imobiliare.ro.
Așteptările vânzătorilor de apartamente s-au majorat, astfel, cu o medie de 1,6% în februarie.
În aproape toate centrele regionale analizate prețurile solicitate de proprietari au fost în creștere, atât pe segmentul rezidențial vechi, cât și pe cel nou.
Excepția este reprezentată de Sibiu, unde s-a diminuat prețul mediu cerut pentru vânzarea apartamentelor
Cele mai mari creșteri ale prețurilor apartamentelor s-au înregistrat în Oradea și Ploiești.
Prețurile apartamentelor au stagnat în București și Constanța.
„În ciuda așteptărilor, piața rezidențială continuă să surprindă. Desigur, traversăm în continuare o perioadă incertă, însă interesul pentru achiziția de apartamente este în continuare ridicat, iar tranzacții au loc”, a mai spus Daniel Crainic.
Cladire mixta, cu 13 niveluri, in planul unui investitor local
București
Așteptările proprietarilor de apartamente care își scot la vânzare locuința au ajuns, în luna februarie, la o medie de 1.500 euro/mp util, ceea ce reprezintă o stagnare a prețului față de finele lui ianuarie.
Comparativ cu luna februarie 2022, prețurile apartamentelor din acest centru regional sunt mai mari cu 3,7%.
Tendințele de creștere consemnate pe cele două segmente majore de piață au fost destul de apropiate: locuințele din blocurile vechi s-au apreciat în decursul a 12 luni cu 2,2%, ajungând la 1.516 de euro/mp.
Apartamentele noi, pe de altă parte, au ajuns în luna februarie la un preț de 1.452 de euro/mp util, în condițiile unei evoluții anuale de 7,8%.
Brașov
În februarie, unitățile locative vechi au ajuns la o valoare de listare de 1.511 euro/mp util, în condițiile unui avans lunar de 0,7% și a unui avans anual de 4,2%.
Locuințele noi, pe de altă parte, au consemnat o creștere lunară de 0,6%, situându-se la 1.766 de euro/mp. La nivel anual, au înregistrat o creștere de 13.4%.
Cluj-Napoca
Apartamentele vechi au ajuns la o valoare medie solicitată de 2.347 de euro/mp, ceea ce echivalează cu o creștere de 0.3% în luna februarie, comparativ cu ianuarie și un plus de 6% la 12 luni.
În ceea ce privește evoluția lunară a prețurilor la locuințele nou-construite, a fost înregistrată o creștere de 2%.
Pe de altă parte, la nivel anual s-a înregistrat o creștere în cuantum de 7,5%, la 2.507 de euro/mp.
Constanța
Apartamentele vechi se situau la un nivel de preț de 1.444 de euro/mp în luna februarie, în scădere cu 0.5% față de luna ianuarie și în creștere cu 2% față de luna februarie 2022.
Locuințele noi din oraș au înregistrat un avans în februarie, comparativ cu ianuarie, anume 2,1%, la 1.625 de euro/mp util.
La nivel anual, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere de 11.8%.
Iași
Apartamentele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,3% în februarie a.c. comparativ cu luna anterioară până la 1.375 de euro/mp util.
Cu toate acestea, în decursul a 12 luni, prețurile cerute pentru apartamentele vechi au crescut cu 11,2%.
Locuințele din cadrul noilor ansambluri rezidențiale au consemnat o stagnare a prețului (la 1.346 euro/mp) și o creștere anuală de 10,4%.
Timișoara
Cu un preț mediu de 1.449 euro/mp în luna februarie, locuințele vechi din oraș sunt cu 4,8% mai scumpe decât în urmă cu un an.
Pe de altă parte, comparând luna februarie cu luna anterioară, prețurile au crescut cu 1,5%.
Apartamentele nou-construite au consemnat un declin lunar de 1.8%, fiind însă mai mari față de în urmă cu un an cu 4,2% (1.511 de euro/mp util).
Sibiu
În luna februarie, așteptările vânzătorilor de apartamente din Sibiu au ajuns la o medie de 1.415 de euro/mp util, ceea ce reprezintă un declin în cuantum de 1,3% față de finele lui ianuarie.
Comparativ cu luna februarie 2022, apartamentele din acest centru regional se situează la o diferență de 6,9%.
Oradea
Comparativ cu luna anterioară, în februarie a.c., a fost înregistrată o creștere a prețurilor solicitate pentru vânzarea apartamentelor, de 1,8%, prețurile ajungând la o medie de 1.323 de euro/mp.
În ceea ce privește marja de creștere anuală a prețurilor, acest centru regional a înregistrat un avans de 7,5%.
Craiova
Suma medie solicitată pentru un apartament a crescut cu 1,3% pe parcursul lunii februarie (la 1.453 de euro/ mp util), fiind mai mare cu 3,6% la 12 luni.
Ploiești
Apartamentele au atins o medie de 1.081 de euro/mp în februarie a.c., în creștere cu 1,8% față de ianuarie și respectiv, cu 6,7% față de februarie 2022.